Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У ЦГ стигли нови вишенамјенски хеликоптери, премијер Марковић: Уложили смо новац у сигурност наших грађана

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Два нова вишенамјенска хеликоптера Белл 412 ЕПИ, намијењена Ваздухопловству Војске Црне Горе, стигла су данас у Црну Гору што представља најзначајније опремање наше војске од обнове државне независности и потврду одлучности Црне Горе да у оквиру НАТО-а јача своје способности.

„Приликом приступања НАТО-у саопштили да ћемо у друштву најмоћнијих и најразвијенијих – бити одговорна чланица и јачати способности наше Војске у складу са потребама колективне безбједности. Свјесни смо да управо таквим приступом недвосмислено показујемо одговорност према комфору и безбједности наших грађана, али и инвеститора, туриста и свих који из било ког разлога посјете Црну Гору“ – рекао је на свечаности предсједник Владе Душко Марковић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Премијер је подсјетио да је набавка три модерна хеликоптера коштала око 30 милиона еура и да ће летилице бити ангажоване у мисијама трагања и спашавања, као и за разне врсте медицинских евакуација те да ће унаприједити капацитете за реаговање у ванредним ситуацијама, као и ниво безбједности туриста који бораве у Црној Гори.

„Дакле, уложили смо у себе и сигурност наших грађана“ – рекао је предсједник Владе.

ЦГ већ осјећа предности чланства у НАТО-у

Премијер Душко Марковић је искористио прилику да подсјети на већ сада видљиве предности и користи чланства Црне Горе у НАТО-у.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Економском расту у 2017. години од 4,3%, и расту у првој половини 2018. године, значајно је допринио раст страних директних инвестиција. А њихов прилив само из земаља чланица НАТО у првих 6 мјесеци ове године повећан је 2,5 пута у односу на исти период прошле године. Од тренутка уласка у НАТО порастао је и број туриста из земаља чланица, и то према подацима Националне туристичке организације за око 25% у поређењу са истим периодом претходне године. Дакле, нема боље прилике од ове, да онима који су сумњали и спутавали наше евроатлантско опредјељење – још једном покажемо колико нијесу били у праву. Распршила се и демагогија о баснословним цифрама коштања чланства, као и она о НАТО базама. А уз њих и она о потенцијалним сукобима у оквиру овог система вриједности“ – рекао је предсједник Владе подсјетивши да су наши домети у вањској политици резултат визије усмјерене на стабилност и просперитет грађана.

Сигурност и безбједност коштају сваког мање од еура

Премијер је рекао да је реалност коју данас живимо да заштиту државне суверености и цјеловитости црногорске територије гарантују најмоћније и најразвијеније земље данашњице и да уз то расту стране инвестиције и број туриста из истих тих земља, а да то нашег грађанина не кошта ни читав један еуро.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„За трошак од 70 центи по глави становника годишње, показали смо свијету да је Црна Гора сигурна инвестициона и туристичка дестинација. А сигурност и безбједност, више инвестиција и туриста – за наше грађане значе боља радна мјеста, бољи пласман производа и дугорочно бољи квалитет живота“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Ген. Дакић: Највећа инвестиција у Војску у независној ЦГ

Начелник Генералштаба бригадни генерал Драгутин Дакић саопштио је на свечаности да је данас реализовано најзначајније опремање Војске Црне Горе од обнове независности.

„Пројекат набавке ових хеликоптера је изузетно значајан и упркос нашој дугогодишњој визији, тек сад су се стекли сви услови да се то и реализује. Свјесни потреба наше војске и државе одабрали смо тип и модел хеликоптера који ће на најбољи начин одговорити безбједносним захтјевима на цјелокупној територији државе. Ови хеликоптери унаприједиће мобилност јединица, извиђачке способности као и укупне транспортне капацитете Војске Црне Горе. Поред тога омогућиће нам да даље развијамо способности за различите врсте евакуације, трагања и спашавања, те реаговања у ванредним систуацијама“ – рекао је генерал Дакић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Подсјетивши да је први хеликоптер испоручен 13. априла већ љетос имао прилике да покаже способности и могућности на гашењу пожараГоре началник Генералштаба је рекао да је његова посада, која је у Црној Гори и иностранству прошла сву неопходну обуку за управљање летилицом, показала је завидан ниво оспособљености.

„Све ово указује да се обука и палнирање задатака у Војсци Црне Горе реализују на високом нивоу“ – поручио је начелник Генералштаба.

Ускоро оклоплна возила и патролни бродови

Генерал Даковић је рекао да наша земља као чланица НАТО-а пажљиво планира и пројектује развој капацитета, градећи тако кредибилитет у Алијанси те да је Ваздухопловство Војске Црне Горе овом набавком значајно подигло своје способности и готовост за извршенеје намјенских задатака.

„У циљу подизања способности и готовости наших копнених јединица Министарство одбране и Војска Црне Горе убрзано раде на набавци 67 лако оклопних возила које ће користити наше јединице. Такође, могу да најавим да је донација лако оклопљених моторних возила за јединице војне полиције од стране СР Њемачке у завршној фази, те да ћемо ускоро и њих имати у саставу Војске Црне Горе. У Морнарици ВЦГ у процесу је конверзија ракетних топовњача у патролне бродове, што ће ојачати наше поморске спсосбности и присуство на мору. Дакле, Војска Црне Горе иде у корак са развојем савремених технологија и изазова, све са једним циљем – да успјешно одговоримо на постављене мисије и задатке, и на тај начин нашим грађанима омогућимо да се осјећају сигурно и заштићено“ – закључио је начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгитин Дакић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Свечаности је присуствовао велики број званица међу којима министар одбране Предраг Бошковић, представници дипломатског кора и остали високи званичници.

Уговор о куповини три хеликоптера, вриједан око 30 милиона еура, потписан је 30. јануара 2018. године.

Хеликоптери су у Црну Гору долетјели из Прага гдје су у Белловом центру за Европу склопљени након што су из САД испоручени и дјеловима. Новим летилицама су на путу до Црне Горе управљали командант Ваздухопловства Војске Црне Горе, потпуковник Ненад Павловић и мајор Дарко Павловић.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                             
                    
Текст обраћања предсједника Владе Душка Марковића на свечаности испоруке хеликоптерā Белл 412 ЕПИ Војсци Црне Горе (wорд и пдф)
                  
Текст обраћања начелника Генералштаба Војске Црне Горе Драгутина Дакића на свечаности испоруке хеликоптерā Белл 412 ЕПИ Војсци Црне Горе (wорд и пдф)
                              








                             
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


                                     

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?