Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин у Хагу: Убрзани напредак ка ЕУ најбоља подршка проевропским снагама

Објављено: 11.09.2018. 19:17 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе

                                                      
Убједљивим резултатима у изградњи праведног и безбједног друштва, Црна Гора је завриједила чланство у НАТО и остварила значајан напредак у приступању Европској унији, трајно везујући своју будућност за вриједности и стандарде развијених демократских земаља, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин на састанцима са високим званичницима холандске извршне и законодавне власти данас у Хагу. 

На састанку са предсједницом Сената Краљевине Холандије Анки Брокерс Кнол, Потпредсједник је указао на велики значај политичке и експертске подршке Холандије за извјесну европску будућност Црне Горе.

Оцијенио је да би убрзани напредак ка чланству у ЕУ оних држава кандидата које испуњавају потребне услове био најбоља подршка проевропским снагама и потврда кредибилне европске будућности Западног Балкана, као једине гаранције трајног мира и просперитета читавог региона. 

Предсједница Сената Брокерс Кнол нагласила је да су у холандском законодавном дому били веома срећни када су били у прилици да дају сагласност за чланство Црне Горе у НАТО-у. 

„Такође смо убијеђени да је мјесто Црне Горе у Европи и да она тренутно веома добро ради на испуњавању услова за чланство у Европској унији. Само тако наставите,“ саопштила је. 

„Спроводимо реформе на основу којих ће Црна Гора до тренутка уласка у ЕУ заслужити репутацију државе са снажном владавином права. Подршка Краљевине Холандије и других развијених европских демократија, као и препознавање и вредновање конкретних резултата које остварујемо, од предсудног су значаја за успјех на нашем европском путу,“ рекао је потпредсједник Пажин. 

Без обзира на значајне геополитичке изазове са којима се суочава читав регион Западног Балкана, нагласио је, Црна Гора остаје чврсто на курсу вриједности и стандарда западних демократија. 

„Трајно смо везали своју будућност за безједносни оквир, вриједности и стандарде развијених западних земаља. Са истим степеном посвећености као и приликом интеграције у НАТО, радимо на испуњавању услова за чланство у Европској унији. Ресорне институције су добиле јасне инструкције да обавезе из европске агенде не смију бити третиране никако другачије осим као приоритет,“ рекао је Потпредсједник.

У разговору са министром правде Краљевине Холандије Сандером Декером, потпредсједник Пажин је представио конкретне резултате у области борбе против корупције и организованог криминала и захвалио холандској влади на значајној подршци и продуктивној сарадњи у реформама из области владавине права у Црној Гори. 

Изразио је нарочиту захвалност на великој подршци холандске владе и Хелсиншког комитета Холандије у развоју система алтернативних кривичних санкција, који у Црној Гори већ даје конкретне резултате, олакшавајући реинтеграцију у друштво лица осуђених на кратке затворске казне.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?