Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потребно шире укључивање локалних самоуправа у процес интеграције у ЕУ

Објављено: 10.09.2018. 19:57 Аутор: КЕИ
Представнике локалних самоуправа треба што више укључити у преговарачки процес, имајући у виду да се највећи дио правних тековина ЕУ примјењује на локалном нивоу, оцијењено је на састанку главног преговарача Александра Дрљевића и генералног секретара Заједнице општина Црне Горе Рефика Бојаџића.

Саговорници су разговарали о унапређењу партнерства између Канцеларије за европске интеграције и Заједнице општина, са циљем спровођења обавеза из процеса приступања Црне Горе ЕУ, као и о могућностима укључивања представника локалних самоуправа у рад свих радних тијела, одбора и комисија које се на централном нивоу формирају за потребе процеса европских интеграција.

Дрљевић је нагласио да се пред Црном Гором налазе бројни изазови у процесу европских интеграција и, сходно томе, истакао потребу за интензивирањем активности у оквиру преговарачког процеса Црне Горе са Европском унијом. Оцијенио је да Канцеларија за европске интеграције има добру сарадњу са Заједницом општина Црне Горе, али и да постоји простор за њено унапређење и конкретизовање садржаја и начина заједничког дјеловања.

Бојаџић је упознао главног преговарача са најважнијим активностима Заједнице и општина на плану европских интеграција у претходном периоду, посебно истичући значај оснивања Риволвинг фонда за општине које је предвиђено Нацртом Закона о финансирању локалне самоуправе, чије усвајање се очекује до краја године.

На састанку је договорено да Заједница општина достави предлоге за представнике локалних самоуправа у преговарачким поглављима која су од интереса за локалне самоуправе - поглављу 27 - Животна средина, поглављу 19 – Социјална политика и запошљавање, поглављу 16 – Порези и поглављу 15 – Енергетика. Представници локалних самоуправа су укључени у поглавље 5 – Јавне набавке, поглавље 11 – Пољопривреда и рурални развој, поглавље 13 – Рибарство, поглавље 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената и поглавље 28 – Заштита потрошача и здравља.

Састанку су присуствовали и помоћница генералног секретара Заједнице општина за међународну сарадњу и европске интеграције, Вања Старовлах, предсједник Одбора за међународну сарадњу и европске интеграције Заједнице општина, Дарко Мрваљевић, као и Иван Ђурковић из Канцеларије главног преговарача.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?