Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Квалитетно образовање међу приоритетима и ЕУ и УНИЦЕФ-а

Објављено: 12.09.2018. 20:47 Аутор: КЕИ
Динамика спровођења кључних реформи у области образовања у Црној Гори је добра, што потврђује и чињеница да је међу првим затвореним поглављима у преговорима са Европском унијом поглавље 26, које се односи на ту област, оцијенили су главни преговарач Александар Дрљевић и шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Осама Макави Когали.

Главни преговарач је упознао Когалија са новом организацијом Канцеларије за европске интеграције, као и са стањем у процесу преговора са ЕУ, истакавши да Црна Гора има 31 отворено поглавље, од којих су три привремено затворена. Нагласио је да је образовање изузетно важна област, нарочито са аспекта планираних мјера у оквиру Програма приступања Црне Горе ЕУ.

„Наши приоритети су у овој области усклађени са УН Агендом одрживог развоја до 2030, којом је, као један од циљева, дефинисано обезбјеђење инклузивног и квалитетног образовања и промовисање могућности цјеложивотног учења. Том циљу стреми и Црна Гора, кроз своје напоре усмјерене у правцу обезбјеђења квалитетног образовања за сву дјецу“, истакао је Дрљевић.

KEI

Когали је појаснио да је мисија УНИЦЕФ-а да, у сарадњи са надлежним органима на националном и локалном нивоу, али и различитим друштвеним актерима, тежи томе да свако дијете има срећно и безбједно дјетињство, уз прилике за остварење пуног потенцијала, почевши од најраније животне доби.

Он је упознао главног преговарача са намјером УНИЦЕФ-а да спроведе свеобухватну анализу у области образовања, са фокусом на његову везу са реформом управљања јавним финансијама и програмским буџетом, како би се на вријеме створили предуслови за наставак реформе образовања у наредном периоду.

Когали је истакао спремност да, уз редовну сарадњу са Министарством просвјете, унаприједи партнерство и са Канцеларијом за европске интеграције, посебно имајући у виду синергију између два важна развојна процеса Црне Горе – приступања ЕУ и испуњавања циљева Агенде одрживог развоја до 2030.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?