Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора посвећена испуњавању Миленијумских развојних циљева

Објављено: 13.09.2018. 20:24 Аутор: КЕИ
Национални циљеви и правци прате Миленијумске развојне циљеве и Црна Гора је уложила значајне напоре и постигла видљиве резултате у њиховом остварењу, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на субрегионалној конференцији о промоцији и напретку у спровођењу Агенде 2030.

Дрљевић, на позив министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику, Славице Ђукић Дејановић, учествује у раду конференције која се одржава 13. и 14. септембра у Београду.

Главни преговарач је истакао да је Црна Гора посвећена партнерству са државама чланицама и другим глобалним актерима у спровођењу Агенде 2030. С тим у вези је указао на потребу за већом ефикасношћу на глобалном нивоу у постизању циљева у све три димензије одрживог развоја - економском, социјалном и еколошком.

Дрљевић је подсјетио да постоји снажна комплементарност и синергија између приступања ЕУ и Агенде 2030, те да готово двије трећине Миленијумских развојних циљева имају јаку везу са преговарачким поглављима. Истакао је да је та повезаност посебно видљива на подручјима заштите животне средине и улагањима у образовање и квалификовану радну снагу, односно у поглављима 19. Социјална политика и запошљавање, 23. Правда и основна права и 27. Животна средина и климатске промјене.

Он је рекао да је, испуњавањем услова из процеса приступања ЕУ, Црна Гора све ближа остваривању глобалних циљева.

“Грађани морају бити у средишту реформске и развојне агенде, а имајући у виду јасну корелацију између развојних циљева и обавеза из преговарачких поглавља, Црна Гора ц́е спровести све реформе како би својим грађанима осигурала чисту околину, искорењивање сиромаштва и неједнакости, те гарантовала владавину права”, поручио је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?