Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 90. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

     
Влада Црне Горе је, на данас одржаној 90. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о државној управи. Дефинисаним законским рјешењима унапређује се организациона структура у погледу типова органа и организација, критеријума оснивања, статуса, степена и садржаја самосталност. Такође, успостављају се јасне линије одговорности у систему државне управе, побољшава систем управљања и систем стратешког планирања органа државне управе и носиоца јавних овлашћења. Поред наведеног, прописују се јасни и детаљни критеријуми за оснивање органа управе, на основу чега ће се утврдити нова структура и организација државне управе која ће омогућити ефикасност управног дјеловања, висок ниво квалитета рада и пружања услуга.

Утврђен је Предлог закона о овјери потписа, рукописа и преписа. Циљ доношења овог Закона је прописивање јединственог начина поступања од стране свих правних субјеката који врше овјеру потписа, рукописа и преписа - суд, орган локалне управе надлежан за послове овјере и нотар, како би се обезбиједила правна сигурност грађана и поуздан пословни амбијент. Изради новог Закона се приступило због застарјелости важећег, увођења нотарске службе у правни систем, којој је дата у надлежност овјера потписа и преписа, али не и рукописа, те је стога било потребно прописати исти начин овјере, али и унапређења појединих рјешења.

Донијет је Стратегијски преглед одбране Црне Горе чијом имплементацијом ће се обезбиједити покретне, одрживе и адекватно опремљене јединице, способне да самостално и у сарадњи са савезницима бране независност, суверенитет и државну територију Црне Горе; доприносе одбрани савезника; учествују у међународним мисијама и операцијама подршке миру и пруже подршку цивилним институцијама приликом супротстављања различитим врстама изазова, ризика и пријетњи невојне природе.

Влада је донијела Одлуку о допуни Одлуке о организацијско-формацијској структури и величини Војске Црне Горе. Примјеном праксе главних штабова земаља чланица НАТО-а и адекватнијим успостављањем сарадње на свим нивоима, указала се потреба за увођењем нове командне дужности у Генералштабу Војске Црне Горе - начелник/ца Штаба Генералштаба Војске Црне Горе. Увођењем нове дужности ће се унаприједити рад и координација организационих цјелина Генералштаба Војске Црне Горе и остварити бољи увид у стање оперативних и функционалних способности јединица за мисије и задатке у земљи и иностранству.

Усвојена је Информација о приступању Министарства одбране Црне Горе Изјави о намјери између Министарства одбране Републике Албаније, Савезног министра одбране и спорта Републике Аустрије, Министарства одбране Републике Хрватске, Министарства одбране Мађарске, Министарства одбране Републике Италије и Министарства одбране Републике Словеније о успостављању оквирне групације у контексту Концепта оквирних нација НАТО-а. Такође, прихваћена је Изјава о намјери и овлашћен Ивица Ивановић, генерални директор Директората за политику одбране Министарства одбране да потпише Ноту о приступању.

Сјеверноатлантски савез је на Самиту у Велсу 2014. године покренуо иницијативу о груписању земаља око једне, водеће или оквирне нације (Фрамеwорк Натион Цонцепт – ФНЦ), у циљу удруживање капацитета и подјела способности ради ефикаснијег одговора на безбједносне пријетње и изазове. У оквиру ове иницијативе формиране су три групе земаља, које предводе Њемачка, Велика Британија и Италија. С обзиром на то да је Црна Гора, као пуноправна чланица НАТО-а, у обавези да обезбиједи допринос структури снага НАТО, односно да опредијели, увјежба и опреми снаге за брзо дјеловање у оквиру НАТО снага за одговор, што је могуће само у заједничком дјеловању са савезничким нацијама, Министарство одбране Црне Горе је препознало италијанску групу и НАТО корпус у Италији (НРДЦ-ИТА) као одговарајући оквир за остварење овог циља.

Ради обезбјеђења ефикасне и адекватне примјене Закона о спољној трговини наоружањем и војном опремом и усклађивања са европским законодавством, Влада је донијела Одлуку о утврђивању Националне контролне листа наоружања и војне опреме. Листа обухвата 22 категорије наоружања, војне опреме и односне технологије и представља опис роба сходно којем ће се издавати дозволе за извоз и увоз истих.

Усвојен је Други полугодишњи извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за имплементацију Стратегије реформе правосуђа 2017-2018. Извјештај садржи преглед остварених активности по стратешким циљевима, у односу на 90 мјера, односно 154 активности. Приликом представљања Извјештаја констатовано је да је од укупно 154 доспјелих активности реализовано њих 23 или 15 одсто, 120 активности, односно 78 одсто, се реализује у континуитету, дјелимично су реализоване 5 активности или 3 одсто. У расправи је истакнуто да ће 6 нереализованих активности (4 одсто) бити завршене до краја текућег мјесеца.

Влада је усвојила Информацију о обезбједјивању новчаних средстава за рјешавање стамбених потреба запослених у Министарству унутрашњих послова, Управи полиције, Агенцији за националну безбједност и Полицијској академији.

Дата је сагласност на Предлог споразума о обезбјеђивању новчаних средстава за подршку у рјешавању стамбених потреба запослених у сектору безбједности, а Министарство финансија је задужено да, на име подршке у рјешавању стамбених потреба запослених у сектору безбједности, за 2018. годину обезбиједи средства у износу од 400.000 еура из текуће буџетске резерве.

Наглашено је да се тренутно гради 549 стамбених јединица за потребе запослених у овим органима и то у Подгорици објекат са 289 станова, у Будви 102 стамбене једнице, Никшићу 140 станова, на Жабљаку 19 станова итд. као и да је у наредниом периоду планирана изгхрадња 50 станова у Пљевљима, 20 на Цетињу, 24 стамбене јединице у Даниловграду, 26 станова у Улцињу и 180 у Бару, што значи да ће у року од двије године бити изграђено укупно 849 стнова за потребе запослених у овим службама.

Усвојена је и Информација о кадровским капацитетима органа и установа које се баве заштитом и очувањем културне баштине.

Влада је усвојила Информацију о плаћању фиксне додатне годишње закупнине у складу с Уговором о закупу и изградњи који се односи на Луштица Девелопмент. Тим поводом, Влада се сагласила да ово привредно друштво изда 4.000.000 акција Влади Црне Горе, у вриједности од 1,00 еуро по акцији, на име исплате додатне годишње закупнине, за период од 2015. до 2018. године, сходно Уговору о закупу и изградњи.

Усвојена је Информација о реализацији и начину финансирања повезивања пута и изградње заједничког граничног прелаза (ЗГП) Цкла - Зогај. Споразум између Владе Црне Горе и Савјета министара Републике Албаније о отварању заједничког граничног прелаза Цкла (Црна Гора) – Зогај (Република Албанија) за међународни друмски и језерски путнички саобраћај је потписан у Скадру 03. јула 2018. године на заједничкој сједници Владе Црне Горе и Савјета министара Републике Албаније. Тим поводом, донијети су закључци којима су надлежни органи и институције задужени да приступе изради идејног рјешење објекта будућег Заједничког граничног прелаза на Цкла, да планирају средства за израду пројектне документације и изградњу објекта, као и средства за израду пројектне документације и изградњу пута локалног карактера (ширине 3.5 метара) од Цкла до границе са Републиком Албанијом. Планирано је да радови буду завршени до краја 2020. године.

Влада је донијела Одлуку о утврђивању предлога расподјеле добити „Аеродрома Црне Горе АД" из 2017. године, Одлуку о утврђивању предлога корекције расподјеле добити Аеродрома из 2014. године, као и одлуке о именовању независног ревизора за ревизију финансијских извјештаја компаније за 2015. и 2016. годину. Такође, Влада је дала сагласност и на Одлуку Одбора директора „Аеродрома Црне Горе АД“ којом се иницира покретање поступка изнајмљивања простора за обављање слободне царинске продаје на аеродромима Подгорица и Тиват 01-5274 од 19. 09. 2018. године.

У оквиру кадровских питања, Влада је дала сагласност да се за в.д. директора Дирекције јавних радова одреди Решад Нухоџић, дипломирани инжењер саобраћаја. Дирекција јавних радова је оперативни орган одговоран за реализацију најважнијих државних инфраструктурних пројеката који се финансирају из капиталног буџета.

За члана Одбора директора Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ), именован је, као представник запослених, др Александар Кујовић, љекар специјалиста опште хирургије запошљен на Хируршкој клиници – Центру за абдоминалну хирургију КЦЦГ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?