Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада утврдила Предлог закона о овјери потписа, рукописа и преписа

Влада је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о овјери потписа, рукописа и преписа. У дугом периоду примјене овог закона значајно су се измјениле одређене околности које су указале на потребу доношења новог закона. 

Увођење Нотарске службе 2011. године је једна од околности која је указала на потребу усаглашавања важећег законског рјешења са тим измјенама, обзиром да важећи Закон о овјери потписа, рукописа и преписа не препознаје нотара као субјекта који врши овјеру, већ само суд и надлежни орган локалне управе.

„Како разлози правне сигурности налажу једнако поступање у погледу овјере од стране свих субјеката који врше овјеру потписа, рукописа и преписа, дакле од стране суда, надлежног органа локалне самоуправе и нотара, било је нужно прописати истовјетне услове и начин овјере од сва три субјекта који врше овјеру јер је то једини гарант да ћемо правилном практичном примјеном предложених законских одредби остварити очекивану правну сигурност.“ – истакао је Ибрахим Смаиловић, генерални директор Директората за грађанско законодавство и надзор.

Уведена је и обавеза да сви субјекти који врше овјеру да отправак исправе о овјереном потпису који подлијеже пореским обавезама, по службеној дужности доставе органу управе надлежном за послове пореза у року од 15 дана од дана извршене овјере.

„На овај начин, сигуран сам да ћемо допринијети бољој евиденцији ове врсте пореза и њиховој бољој наплати“ – додао је генерални директор Директората за грађанско законодавство и надзор.

Додатна новина у овом закону је прописивање обавезног сачињавања потврде о извршеној овјери потписа рукописа и преписа.

„Потврда садржи све оне податке који су релевантни да можемо са поузданошћу утврдити које лице је извршило овјеру, дакле који субјект, које лице је захтјевало овјеру, чија овјера потписа је извршена и на који начин је извршена овјера потписа, преписа или рукописа. Дакле садржи све оне податке са којима са сигурношћу можемо очекивати да је могућност грешке овјере смањена на најмању могућу мјеру а самим тим и повећана правна сигурност а такође у вези са свим тим и смањена могућност за било какву злоупотребу од стране субјеката који врше овјеру“ – рекао је Ибрахим Смаиловић.

Посебно важна новина у овом закону је и обавеза сачињавања преписа од стране субјекта који врши овјеру. Важећи закон такву обавезу предвиђа за нотаре али не и за суд, односно орган локалне управе, па је оцијењено да је то нужно са аспекта правне сигурности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ       
         
ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/обзпкХОУ_YЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?