Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада Црне Горе донијела Стратегијски преглед одбране Црне Горе

Влада је на данашњој 90. сједници донијела Стратегијски преглед одбране Црне Горе.

Стратегијски преглед одбране Црне Горе је полазни плански документ којим се даје преглед војних способности и опште смјернице за наставак реформи у области одбране као и основе за унапређење одбрамбених способности ради извршавања мисије и задатака војске.

Од доношења Стратегијског прегледа одбране Црне Горе 2013. године догодиле су се значајне промјене у безбједносном окружењу и геостратешком положају Црне Горе. 

„Пријем Црне Горе у НАТО 5. јуна, 2017. године означио је прекретницу када је у питању концепт одбране Црне Горе. Наведене промјене су наметнуле потребе за преиспитивање и иновирање и усклађивање цјелокупног одбрамбено стратешког оквира Црне Горе.“ – навео је државни секретар Слободан Филиповић.

Доношење нове Стратегије националне безбједности као кровног документа на пољу безбједности и одбране, који је тренутно у процедури за доношење од стране Скупштине Црне Горе, имплицирало је израду и доношење нових стратешких докумената из сектора одбране. 

„Нови Стратегијски преглед одбране је резултат детаљног преиспитивања усклађености постојећих одбрамбених способности у измјењеном геополитичком окружењу и у њему се идентификују недостаци у структури и способностима војске и презентују оптимална рјешења за остваривање национално безбједносних циљева и интереса из домена одбрамбених политика.“ – истакао је Слободан Филиповић.

Према ријечима државног секретара у Предлогу стратегијског прегледа одбране извршена је процјена стратешког безбједносног окружења, дефинисане су мисије и задаци, ниво амбиција Војске Црне Горе, дат је преглед постојећих и потребних способности Војске Црне Горе, дефинисани су приоритети у опремању и модернизацији Војске, ресуси одбране, начин стратешког комуницирања. Истакнута је и потреба развоја система кризног управљања и отпорности државе и друштва од разних облика угрожавања националне безбједности. 

„Стратегијски преглед одбране Црне Горе даје визију развоја система одбране и Војске Црне Горе и смјернице за израду новог дугорочног плана развоја одбране. Визија и рјешења дата у овом Стратегијском прегледу одбране су усклађени са датим смјерницама у новој Стратегији националне безбиједности.“ – поручио је секретар Филиповић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?