Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Милочерском развојном форуму: ЦГ се успјешно развија, увјерен сам да ће бити једна од најразвијенијих и најперспективнијих држава на сјеверном Медитерану

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је данас на Милочерском развојном форуму да наша земља успјешно напредује у процесу фискалне консолидације, развојних пројеката и привлачењу страних инвестиција те да се она не може се поредити са Црном Гором из 2006. „Напредоваћемо и даље. Увјерен сам да ће ЦГ бити једна од најразвијених и најперспективнијих држава на сјеверном Медитрерану“ – рекао је премијер Марковић на Милочерском развојном форуму у разговору са деканицом Факултета за информационе системе и технологије Проф. др Милицом Вукотић.

Упитан о томе који су догађаји који су по његовом мишљењу били најзначајнији за Црну Гору у протеклих годину, од прошлог Милочерског развојног форума, предсједник Марковић је рекао да нема сумње да је за цио регион важан овогодишњи самит Европске уније и Западног Балкана у Софији „који не само да је дао нови приступ и јасне перспективе Црној Гори и Западном Балкану у смислу европске интеграције и евроспке будућности већ је наговијестио и нови приоступ ЕУ Западном Балкану када је у питању развој и економија“.

„Црна Гора је на том самиту у завршној декларацији добила потврду да ЕУ финансира Јадранско-јонски аутопут. Када је у питању Црна Гора, не бих се везао за неки посебан догађај него за оно што је био тренд у овом времену, а који са собом носи више посебних догађаја, јесте раст наше економије. Црна Гора је у 2017. години забиљежила стопу раста од 4,3%, а тај тренд је настављен и у 2018. години са стопом растаод 4,5% у првом кварталу и вјерујем да ћемо се тог нивоа држати и до краја године“ – рекао је премијер Марковић додајући да је то важно за бољи квалитет живота грађана наше земље.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Лакше је критиковати него радити

Упитан како гледа на „критике из кафића“ на оно што Влада ради, премијер Душко Марковић је рекао да је много лакше бити на трибинама и одмјеравати и оцјењивати шта други ради него учествовати у процесима. Додао је да је његова Влада у протекле готово двије године била успјешна.

Премијер је рекао да су и претходне владе као и сви наши развојни процеси, попут Порто Монтнегра и сл. било под перманентном паљбом критике и деструкције.

„Данас имамо Порто Монтенегро који је афирмисао Црну Гору у сваком смислу, не само као престижну туристичку дестинацију него као земљу са озбиљним потенцијалом и великим могућностима. Данас имамо исту такву причу о аеродромима“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

О валоризацији аеродрома немам дилему

Премијер је рекао да нема дилему и да се мора ићи у валоризацију аеродрома јер од тога зависи цијела економија Црне Горе.

„Погледајте данас на шта личе наше писте... Наши аеродроми више личе на слетишта за пуњење горива него на ресурс за довођење путника. Није ово распродаја државног ресурса него његова валоризација на најбољи начин у којем држава приватним новцем добија капиталну инфраструктуру која доноси озбиљне економске бенефите“ – рекао је премијер Марковић додајући да очекује од концесије инвестицију од најмање 120 милиона еура и годишњи концесиони приход од најмање 10 милиона годишње, док сада аеродроми зарађују нешто више од четири милиона годишње.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Озбиљан европски авиопревозник интересује се за Монтенегро Аирлинес

Упитан каква ће у случају концесије на наше аеродроме бити судбима националног авиопревозника Монтенегро Аирлинеса премијер је рекао да „бригу“ за националног авиопревозника сада изражавају они исти који су до јуче критиковали Владу зато што не уводи Монтенегро Аириленс у банкрот или ликвидацију.

„Урадићемо све да национална авио компанија опстане. Ја ћу већ у првој недјељи октобра имати разговоре са партнерима који су заинтересовани да купе нашу националну авиокомпанију. Озбиљна је европска авиокомпанија. Ако понуда буде добра ићи ћемо у правцу договора“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Милочерском развојном форуму.

Већ уживамо озбиљне бенефите градње приоритетне дионице аутопута

На питање како види аутопут у функцији развоја туризма Црне Горе, премијер је рекао да смо ми када је у питању оцјена цјелисходности ове историјске капиталне инвестиције за Црну Гору изашли из оног периода негација.

Навео је да се раније сугерисало да та инвестиција није потребна Црној Гори, да ће она Црну Гору дуготрајно угрозити у сваком смислу, посебно финансијском, те да она не доноси економске бенефите Црној Гори и да је можда боље ићи са неким алтернативним моделима брзих цеста или трећих трака на већ постојећој инфраструктури.

„То је негдје и стање нашег менталитета али и страха да кренемо у нешто ново, да смо у стању да се суочимо са потребама земље и грађана када нам околности не иду у прилог. Ту имамо и стандардну ситуацију да нам политичка јавност ствара амбијент у коме не треба ништа радити да би имали разлога за критику.“ – објаснио је Предсједник Владе.

Премијер је мишљења да је тадашња Влада донијела паметну и храбру одлуку и да се она поклапа са оном способношћу коју доносиоци одлука морају имати.

„Треба да видите шта се дешава иза затворених врата а не у просторији у којој сједите и ми данас већ уживамо озбиљне бенефите покретања градње прве приоритетне дионице аутопута. Ми смо до сада потрошили нешто око 400 милиона еура из кредита Ексим банке и нешто око 40 милиона директног учешћа из капиталног буџета. Од 2015. године до данас, 5-6 % је градња аутопута допринијела расту нашег БДП-а, да не говоримо на друге посредне бенефите.“ – нагласио је Премијер Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?