Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора напредовала на Моодy'с рејтинг листи: Изгледи за нашу земљу промијењени из „стабилних“ у „позитивне“

Објављено: 22.09.2018. 13:00 Аутор: Министарство финансија
Кредитна рејтинг агенција Моодy’с је у новом Извјештају објављеном у петак увече потврдила оцјену рејтинга Б1 за Црну Гору, уз значајну измјену изгледа са позиције „стабилан“ у „позитиван“. Наведена измјена сигнал је повјерења инвеститора у економски напредак наше земље, као и подршке мјерама стабилизације јавних финансија које спроводе Влада Црне Горе и Министарство финансија.

Према процјенама аналитичара агенције Моодy'с, кључни покретачи за промјену црногорског профила на позитиван карактерише:

1. Повољна средњорочна перспектива економског раста Црне Горе, подржана структурним реформама, напредак у погледу преговора о приступању земље ЕУ и значајних инвестиционих пројеката у сектору транспорта, туризма и енергетике,

2. Владине мјере консолидације које побољшавају фискалну позицију Црне Горе,

3. Владине ефективне мјере у области управљања јавним дугом у циљу смањења ризика средњорочног рефинансирања у Црној Гори.

Очекивања аналитичара из Моодy'с-а су да ће црногорска економија остварити потенцијални раст од око 3,5%, а пројекат изградње ауто-пута карактеришу као потенцијал за додатно унапређење позиције наше земље, у смислу диверзификације туристичке понуде и преливања позитивних ефеката на укупну привреду. Потенцијал за даљи раст препознат је и у великим енергетским пројектима који побољшавају извозну позицију наше земље, повећавајући конкурентност и подстицање улагања у обновљиве изворе енергије.

Како се наводи у Извјештају, Црна Гора је остварила напредак у имплементацији значајних мјера фискалне консолидације које укључују веће приходе и смањење расхода, као и започете структурне реформе у пензионом систему и јавној управи. Аналитичари такође процјењују да ће мјере фискалне консолидације које је увела Влада, довести до унапрјеђења у дијелу управљања јавним дугом, те да ће се однос дуга и БДП-а до 2022. године смањити испод 50%.

У Извјештају је похваљен и напредак у успостављању правног и оперативног оквира Црне Горе у складу с нормама Европске уније којим се побољшавају услови пословања на локалном нивоу и атрактивност земље за стране директне инвестиције. Истакнуто је да је Црна Гора у процесу преговора о приступању ЕУ најистакнутији кандидат у региону.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?