Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обраћање потпредсједника Владе мр Милутина Симовића на Академији поводом Дана рудара ЦГ: Вриједни рудари остварили вриједне резултате

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   
   
 
 
Обраћање потпредсједника Владе мр Милутина Симовића на Академији поводом Дана рудара Црне Горе

Вриједни рудари остварили вриједне резултате


Драги рудари,

Даме и господо,

Почаствован сам и обрадован што присуствујем и што могу да вас поздравим у име Владе Црне Горе на Академији поводом Дана рудара Црне Горе.

Ове године славимо 70. година од отварања рудника црвених боксита „Заград“ у Никшићкој Жупи, који славимо као Дан рудара у Црној Гори. Ископаних око 8.000 тона руде у првој години био је почетни импулс, након којег се у сљедећих десетак година отварају и други рудници: боксита, угља, олова и цинка, опекарских глина и бијелих боксита. Данас обиљежавамо и 66 година од постојања и рада Рудника угља у Пљевљима.

Ових 70 година трајања црногорског рударства утемељено је на његовој вишевјековној традицији. Историјски извори говоре о рударству из времена Уроша И и руднику Брсково из 1254. године.

Новија историја црногорског рударства почиње у вријеме Петра ИИ Петровића Његоша, када су организоване бројне иностране мисије, које су имале задатак да се испита рудно благо Црне Горе.

Међутим, спољнополитичке и унутрашње прилике у другој половини 19. и првој половини 20. вијека нијесу биле повољне за развој рударства.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Поменимо и бројне исељенике из Црне Горе који су у том времену због немаштине у неродним годинама одлазили у руднике од Аустралије до Америке, да зараде да би поправили кућу и купили мало имања. Враћали су се у Црну Гору и кад би отаџбини затребало. 

Овом приликом, са највећим пијететом сјетимо се свих оних који су поставили темеље савременом црногорском рударству, након ИИ свјетског рата и који су пролазећи сва искушења у недавној историји и изазове транзиционих процеса очували језгра рударске производње у Црној Гори. Очували рударство као важан сегмент у структури наше економије, који може и треба све више да доприноси економском расту. 

Након обнове државне независности Црна Гора је успјела остварити динамичан економски раст. Мјерено реалном стопом раста БДП-а, просјечан раст наше економије од 2006. године до данас износио је 3%. У прошлој години остварили смо раст економије међу највишим у Европи, а охрабрујући су и подаци о наставку добрих трендова и у текућој години.

Охрабрујуће оцјене напретка наше економије стигле су и са свих релевантних међународних адреса. У петак смо добили и најновију потврду од агенције за процјену кредитног рејтинга Моодy’с, која је у новом извјештају потврдила оцјену рејтинга Б1 за Црну Гору, уз значајну измјену изгледа са позиције “стабилан” у “позитиван”. Оцијенили су да су кључни покретачи за ово унапређење:

- Повољна средњорочна перспектива економског раста Црне Горе подржана структурним реформама, напредак у приступању ЕУ и значајни инвестициони пројекти у сектору транспорта, туризма и енергетике, 
- Владине мјере консолидације које побољшавају фискалну позицију Црне Горе и 
- Владине ефективне мјере у области управљања јавним дугом.

Овакви искораци резултат су рада цијелог нашег друштва: и вриједних рудара и добрих домаћина и грађевинаца, и запослених у енергетском сектору и сектору услуга и у јавној управи.

Даљи напредак захтијева даља унапређења и даљи посвећени рад свих нас. 

Администрација и на државном и на локалном нивоу мора својим стручним и креативним капацитетима и одговорношћу бити још ангажованија и бити истински импулс остваривању још бољих резултата кроз непосредни допринос побољшању пословног амбијента. Она мора служити бизнису, додатно укидајући бизнис баријере, брже доносећи одлуке и саопштавајући како нешто може, а не како нешто не може.

Дакле, једино посвећеним радом и непрестаним унапређењима капацитета цијелог друштва можемо остварити високе стопе раста, које ће осигурати постојећа и обезбиједити отварање нових радних мјеста и унапређење квалитета живота грађана.

У свим секторима морамо креирати конкретне иницијативе и пројекте за брже продоре.

- Потребна нам је диверзификација економије. 
- Потребна је индустрија, посебно извозно орјентисана прерађивачка индустрија.
- Потребна нам је још снажнија валоризација наших туристичких потенцијала и на југу и на сјеверу и боља доступност чему ће допринијети инфраструктурни системи које убрзано градимо или хоћемо убрзано да развијемо уважавајући престижна међународна искуства и стандарде.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Влада одлучно и одговорно ради у правцу достизања ових циљева, не колебајући се због спорадичних интереса и покушаја опструкције.

Са даљим одрживим коришћењем минералних сировина, као необновљивих природних ресурса, мора се пажљиво управљати и одлуке темељити на истраживањима. Мора се обратити пажња на новија истраживања, која указују на повишену концентрацију ријетких елемената и микроелемената, који припадају групи критичних минералних сировина, потребних за индустрије високих технологија.

Драги рудари,

Влада је јасно опредијељена за побољшање услова у којима радите, побољшање вашег материјалног и социјалног положаја и за већа улагања у сектору рударства, усмјерена не само на економски аспект, већ и на еколошку одрживост. 

Влада ће наставити да, у сарадњи са рударским компанијама, креира пословни амбијент у коме ће се додатно валоризовати рударски потенцијал Црне Горе. 

Охрабрени смо резултатима производње угља и руде у прошлој години, која је износила преко 3 милиона тона, што је био раст од 22% у односу на претходну годину. Охрабрују нас и реализоване инвестиције у прошлој години од преко 9 милиона еура и планиране инвестиције за наредно четворогодиште од 66 милиона еура. Охрабрује нас и остварена добит која је само у Руднику угља Пљевља била 6,7 милиона еура.

Овакви резултати у нашим стратешким рударским компанијама и представљени планови охрабрење су за све нас, за око 1.400 запослених у њима, за локалне економије Пљеваља, Никшића и Берана и охрабрење за укупну нашу економију.

Увјерени смо да ће нова власничка структура Рудника угља у Пљевљима, у којој је сада ЕПЦГ 100% власник и интегрисана групација привредних субјеката, који су преко 95% упућени једни на друге, донијети позитивне ефекте на њихово пословање и укупно за нашу економију.

Вјерујемо у даље развојне искораке у експлоатацији боксита, уз наставак већ доказаног предузетничког прегнућа „Унипром метала“ из Никшића.

Вриједни су пажње и поштовања резултати који се остварују у Руднику олова и цинка у Шулама, гдје се показује важност и вриједност присуства престижне европске компаније, каква је ЗГХ Болеслав из Пољске, која је у прошлој години остварила производњу од око 22 хиљаде тона концентрата олова и цинка, што је повећање у односу на 2010. скоро 20 пута. 

Изражавајући захвалност и честитајући свим рударским компанијама позивам вас да сви заједно уложимо додатне напоре, како би остали достојни традицији коју Црна Гора има у рударству. 

Изражавам захвалност и поштовање поносном рудару Црне Горе – човјеку зноја и труда, највреднијем међу вриједнима и по рударској традицији свима њима и свима вама желим рударско СРЕЋНО!

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Кабинет потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?