Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Конкордија самиту: Данас имамо амбицију да постанемо најразвијенија земља и најпрестижнија дестинација на Сјеверном Медитерану

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                  
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић учествовао је данас у Њујорку на Конкордија самиту, на панелу „Подршка економској отпорности малих острвских и земаља у развоју кроз програме држављанства“. Том приликом, премијер Марковић је захвалио на позиву за учешће на овом престижном скупу и говорио о развојним визијама Црне Горе и плановима да се оне претворе у реалност.

Како је истакао, Црна Гора има државотворну историју дугу више од хиљаду година, при чему је различитим сплетом политичких околности 1918. године изгубила државност, а 2006. године је повратила.

„Дакле ми смо данас европска и евроатланска земља. Данас смо позиционирани на начин да имамо амбицију, као што сте и сами рекли, да постанемо најразвијенија земља и најпрестижнија дестинација на Сјеверном Медитерану. Прошле године смо постали пуноправна чланица НАТО –а, а већ шест година преговарамо са Европском унијом о чланству. Дакле, наша визија европске и евроатланске земље се остварује. Али нашу земљу желимо да учинимо богатом, развијенијом и земљом у којој се живи срећније и са пуним задовољством“.

Говорећи о програму економског држављанства, предсједник Владе је навео да Црна Гора већ другу годину биљежи једну од највећих стопа раста у Европи, док је учешће туризма у друштвеном производу преко 22 посто.

„Програмом економског држављанства желимо да Црну Гору позицирамо као најпрестижнију туристичку дестинацију на Сјевереном Медитерану. Желимо да приватним новцем, наше ресурсе претворимо у потенцијал за земљу. Јавни новац и државне фондове желимо да усмјеримо у јачање нашег финансијског потенцијала и стабилности. Дакле програмом екомомског држављанства улагаћемо у пројекте који су започети и у нове пројекте, развијати нашу инфраструктуру, на тај начин отварати нова радна мјеста, и нашу прелијепу земљу учинити доступном за богате грађане широм сбијета. Они су и данас у Црној Гори. Али ми желимо да остану у Црној Гори и да са њима дођу неки нови“ - поручио је премијер Марковић, изразивши увјерење да ће модел економског држављанства бити промовисан и доступан свима који желе да у Црној Гори стварају, развијају свој бизнис и живе, у октобру или најкасније до средине новембра.
    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Коментаришући симболику сусрета са предсједником САД-а Доналдом Трампом на самиту НАТО - а и познатог филма о Џејмсу Бонду, предсједник Владе је истакао да када је сниман филм нико није могао да замисли да ће Црна Гора данас живјети реалним животом из тог филма.

„Али је исто тако ријетко ко прије десет година могао помислити да ће Црна Гора да сједи са истим политичким столом са највећим земљама данашњице и да смо равноправни. И можда због тога је настао и тај дијалог између предсједника Трампа и мене“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Како је премијер Марковић закључио, у Црној Гори данас постоје престижни хотели као шти су: Аман, Марриотт, Ритз-Царлтон, Цхеди, Регент, нашу земљу посјећују најбогатији људи, а најпрестижнији часописи и портали је сврставају у најпрестижнију дестинацију на свијету.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?