Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Мировном самиту „Нелсон Мандела“: Сјећајући се свог првог слања војника у мировну мисију још 1897, ЦГ и данас потврђује опредјељење да континуирано доприноси свјетском миру

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Црна Гора потврђује своје опредјељење да континуирано доприноси свјетском миру и једнакости међу људима – рекао је предсједник Владе Душко Марковић данас у говору на Мировном самиту „Нелсон Мандела“ одржаном поводом стоте годишнице рођења овог нобеловца у Генералној скупштини Уједињених нација.

„Црна Гора је током распада Југославије, упркос изазовима и сукобима у окружењу, сачувала унутрашњу стабилност и отворила своје границе за стотине хиљада избјеглих и расељених, што је за нашу државу која је мултилкултурална и мултиетничка толерантна средина био природни избор. На темељима испреплијетаних нација, вјера, култура обновили смо независност тачно стотину и девет година након наше прве свјетску мировне мисије. Посебна ми је част што данас, на Самиту који носи име Нелсона Манделе, имам прилику да подсјетим да су управо црногорски војници упућени на Крит да – како се тада говорило – „посредују и помирљиво дјелују између критских Грка и Турака“. Црногорске заставе које су кренуле са нашег пријестоног Цетиња, тог 11. јануара 1897. године, утабале су стазе плавим шљемовима Уједињених нација, а седамдесет војника, осам подофицира и два официра црногорске војске, својој држави оставили су понос за вјекове. Чиним ово подсјећање превасходно да одам славу свим оним храбрим женама и мушкарцима који под плавим заставама УН-а данас ризикују своје животе да помогну другима и допринесу очувању вриједности за које се залажемо на Ист Риверу, да осигурају мир у сваком углу глобалне мапе“ – рекао је премијер Душко Марковић на Мировном самиту „Нелсон Мандела“.

Премијер Марковић је оцијенио у говору да је бивши предсједник Јужне Африке истински херој модерног доба и човјек који је у времену најтежих изазова након Другог свјетског рата пронашао снаге и мудрости да савремени свијет учини бољим мјестом за живот.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
„Чувајући сјећање на неустрашиви дух Нелсона Манделе, јединственог симбола борбе против апартхејда и дискриминације, човјечанство и овај високи дом у којем се данас налазимо, чувају обавезу изградње будућности на темељима које је он поставио својом посвећеном борбом – започетом као беспоштедна битка за ослобођење и просперитет Јужне Африке, а окончаном побједом новог свијета заснованог на темељним вриједностима за напредак читавог човјечанства. Управо на овим принципима и ми морамо заснивати сопствене тежње да данашњи свијет учинимо бољим мјестом за све. Изазови које носи садашњост, усложњени су нарастајућим популизмом и доводе до подијељености модерних друштава која може да уздрма безбједност и мир, и самим тим њихов општи напредак. Сматрам да само снажан заједнички одговор, даљим посвећеним јачањем мултилатерализма, као синонима за договор међу људима и народима и симбола универзалне солидарности, можемо гарантовати тај напредак. За остварење тог циља, апсолутно су нам неопходне ефикасне и дјелотворне Уједињене нације, које, промовишући свете вриједности мира, правде, људских права и једнакости, представљају стабилно сидро свим нашим појединачним надама и тежњама. На темељу насљеђа које нам је оставио Нелсон Мандела можемо овај „глобус различитости“ учинити дугорочно одрживим и здравим животним простором, у којем ће се развијати снажне економије, чувати животна средина, друштва окретати грађанима и осигурати услови за плодну будућност надолазећих генерација“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је оцијенио да нема боље водиље идеалима од дјела великог Нелсона Манделе, завршивши обраћање подсјећањем да су као израз најдубљег поштовања за насљеђе Нелсона Манделе, дјеца у школама широм Црне Горе након његове смрти посебно одала почаст те да ће Нелсон Мандела заувијек остати инспирација садашњим и будућим генерацијама читавог свијета.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО - кадрови са отварања: хттпс://yоуту.бе/гxХм7јКНАГЕ


ВИДЕО - излагање 1. дио: хттпс://yоуту.бе/ПфП_3РУкТФо


ВИДЕО - излагање 2. дио: хттпс://yоуту.бе/н-фхКЈајмХY

  
ВИДЕО - излагање 3. дио: хттпс://yоуту.бе/лЦгИ9пСРл5А

   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?