Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Висок степен реализације мјера из поглавља 23 и 24

Објављено: 25.09.2018. 23:19 Аутор: КЕИ
Црна Гора у континуитету биљежи висок степен реализације мјера из Акционих планова за поглавља 23 и 24 и фокусирана је на даљи и стални напредак у области владавине права, што је предуслов за наставак добре динамике преговарачког процеса, поручено је на осмом састанку Пододбора за правду, слободу и безбједност.

Главни преговарач Александар Дрљевић подсјетио је представнике Европске комисије на најважније резултате које је Црна Гора постигла током ове године кад је у питању испуњавање обавеза из Акционих планова за поглавља 23 и 24 и Оперативног документа који је анекс Акционог плана за поглавље 23.

Истакао је да је од јануара до јуна реализовано или се континуирано реализује 81% мјера из Акционог плана за 23. поглавље, 74% из Акционог плана за 24. поглавље и 60% из Оперативног документа.

„С друге стране, свјесни смо да свака наредна фаза преговарачког процеса с Европском унијом значи све строжије критеријуме и веће захтјеве по питању биланса остварених резултата“, рекао је Дрљевић и подсјетио на резултате Агенције за спрјечавање корупције и Специјалног државног тужилаштва, од њиховог оснивања, нарочито када је у питању борба против корупције на високом нивоу и заплијена дроге, као и недавне активности у дијелу борбе против шверца цигарета и финансијских истрага и одузимања имовине.

KEI

Главни преговарач је подсјетио на напредак на институционалном плану у областима правосуђа, борбе против организованог криминала и корупције, људских права, миграција и вањских граница. Указао је и да је Црна Гора свјесна значаја слободе изражавања као једне од темељних вриједности ЕУ и посвећена унапређењу стандарда у области слободе изражавања, додајући да је до краја године планирано утврђивање Предлога закона о медијима и Предлога Закона о измјенама и допунама Закона о националном јавном емитеру Радио и Телевизија Црне Горе.

Шеф Јединице за Црну Гору у Генералном директорату ЕК за сусједску политику и преговоре о проширењу, Томас Хаглајтнер, подсјетио је да су Стратегија за Западни Балкан, Самит у Софији и софијска декларација снажан сигнал подршке Црној Гори.

Он је навео да је спровођење акционих планова за поглавља 23 и 24 довело до знатног напретка у дијелу законодавних реформи и изградње институција, а да је законе сада потребно спроводити у пракси и примијенити их у раду институција. Сматра да је потребно још посла како би практични утицај реформи био видљивији, нарочито кад су у питању области медија, борбе против организованог криминала и корупције и прања новца.

Оцијенио је позитивним и транспарентним учешће представника цивилног сектора у преговорима између Црне Горе и ЕУ.

„Подржавамо Црну Гору и наставићемо да је подржавамо, и кроз ИПА пројекте који се односе на владавину права“, поручио је Хаглајтнер.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ









Да ли вам је садржај ове странице био од користи?