Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у УН: ЦГ је створила институционални механизам за пружање ефикасног одговора на проблем хроничних незаразних болести

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Премијер Душко Марковић саопштио је данас у Уједињеним нацијама да хроничне незаразне болести (ХНБ) данас глобално изазивају готово осамдесет посто смртности становништва и да тај тренд расте, те да је Влада Црне Горе у циљу рјешавања овог проблема усвојила низ стратешких докумената који третирају ову област и креирала институционални механизам којим је потврдила одлучност да пружи ефикасан одговор на проблем хроничних незаразних болести.

„У мојој земљ, Црној Гори, хроничне незаразне болести су препознате као озбиљан јавно-здравствени проблем, а статистички подаци показују да се највише оболијева од кардиоваскуларних болести, канцера, дијабетеса и респираторних обољења. Пријевремени морталитет од ХНБ, оболијевање и повезани инвалидитет представљају озбиљне генераторе раста здравствене потрошње у земљи“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе на трећем састанку Генералне скупштине Уједињених нација на тему превенције и контроле незаразних болести у контексту Агенде за одрживи развој до 2030. године.

Премијер Душко Марковић је саопштио да је Влада усвојила више стратешких докумената који третирају ову област и да је основала Национални савјет за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у Црној Гори.

„Овим институционалним механизмом смо потврдили одлучност да пружимо ефикасан одговор на епидемију ХНБ“ – рекао је предсједник Владе.
              
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
      
Предсједник Марковић је нагласио да је Црна Гора иницирала у оквиру „Берлинског процеса“ консултације о хармонизацији акцизних политика као инструмента унапређења здравља и промовисања одрживе економије са циљем сагледавања могућности усклађивања акцизне политике у региону као ефикасног инструмента контроле ризико фактора за настанак хроничних обољења.

„Истински вјерујем да је улагање у здравље инвестиција у одрживи развој нашег друштва. Исто тако, вјерујем да улагање у превенцију доноси загарантовану дивиденду. То је одговоран однос према здрављу наших грађана и приступ ка одрживости здравственог система“ – рекао је премијер Душко Марковић.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  

       


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?