Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у ГС УН: Визија данашње Црне Горе је усмјерена ка стабилности и просперитету њених грађана

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
                                                         
Премијер Душко Марковић поручио је данас у Уједињеним нацијама да је Црна Гора у протеклих 12 година од обнове независности брзо напредовала на путу изградње државе засноване на највишим демократским вриједностима, да је јасно и недвосмислено потврдила своју посвећеност заједничком дјеловању у оквиру система УН те да се наша земља залаже да проблеми у свијету буду рјешавани заједничким дјеловањем унутар Уједињених нација и уз пуну имплементацију усвојених мултилатералних споразума и снажење улоге Свјетске организације.
                           
„Задовољство ми је да вам се обратим у име Црне Горе, једне од најмлађих чланица Уједињених нација, која је у претходних 12 година од обнове своје државности јасно и недвосмислено потврдила посвећеност заједничком дјеловању у оквиру система УН. Желим такође да захвалим предсједавајућем претходног, 72. засиједања Генералне скупштине, господину Мирославу Лајчаку на изузетном лидерству и доприносу јачању улоге Генералне скупштине и снажењу дијалога са државама чланицама. Драги Мирославе, честитам ти на још једном квалитетно обављеном послу, уз захвалност за трајно пријатељство које гајиш према Црној Гори“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић обраћајући се на 73. пленарном засиједању Генералне скупштине Уједињених нација.

Црна Гора снажно подржава реформу УН

Премијер је поздравио избор теме овогодишњег засиједања (Учинити Уједињене нације релевантним за све људе: глобално лидерство и подијељене одговорности за мирна, правична и одржива друштва) оцијенивши да су у овим изазовним временима удружено дјеловање и заједничка одговорност за мирна, праведна и одржива друштва, једини исправан пут који ће нас довести до циља: да Уједињене нације буду релевантне за све људе на планети.

„Имајући у виду комплексне ситуације и изазове са којима се свијет суочава, изражене подјеле по бројним основама, катастрофалне посљедице ширења тероризма и насилног екстремизма, као и климатских промјена – нема дилеме да само заједничким дјеловањем можемо допринијети рјешавању конфликата и спријечити даља страдања недужних људи. Историјски мултилатерални споразуми које смо усагласили у претходном периоду показују шта можемо да учинимо заједничким дјеловањем. Ови споразуми, у првом реду – Развојна агенда до 2030, али и Климатски споразум, чине визију наше заједничке будућности и потврђују да мултилатерализам није опција, већ једино дјелотворно средство. За пуну имплементацију усвојених Споразума, реформа УН и снажење централне улоге Свјетске организације у мултилатерализму је неопходна више него икада. Стога је ово 73. засиједање од изузетне важности за повратак повјерења у Уједињене нације да су, без обзира на понекад оправдане критике, способне да остваре племените циљеве због којих су и основане. Не моземо рећи да су у данашњем свијету ти узвишени циљеви остварени. Не скривајмо ту чињеницу, погледајмо јој у очи и преузмимо свој дио одговорности за данашњи, али и сјутрашњи свијет“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе.

Премијер Душко Марковић је казао да наша земља снажно подржава процес реформе Уједињених нација и да је увјерен да се питање фрагментације Свјетске организације може ријешити уз снажније увезивање сва три стуба дјеловања и већу транспарентност, ефикасност и одговорност.

„Вјерујем да ће спровођење комплексне реформске агенде и снажно лидерство генералног секретара [Антонија] Гутереша резултирати ефикаснијом Организацијом, која ће допринијети смањењу страдања широм свијета и осигуравању заједничког мира, сигурности и просперитета“ – рекао је у Генералној скупштини УН премијер Душко Марковић.

Говорећи о ставовима наше земље на неке од водећих свјетских тема предсједник Владе је рекао да је Црна Гора снажно посвећена политици и спровођењу циљева одрживог развоја, да подржава глобалне напоре за разоружање и непролиферацију оружја за масовно уништење те да се залаже за јачање превенције у конфликтима кој трају попут оних у Сирији, Јемену, Либији, Мијанмару као и у израелско-палестинском сукобу.

„Сукоби у Сирији, Јемену, Либији и другим земљама, као и дуготрајни палестинско-израелски конфликт захтијевају хитан прекид насиља, поштовање међународног права од стране свих страна у сукобу и хитно изналажење мировних рјешења дипломатским средствима. У циљу искорјењивања тероризма и насилног екстремизма, морамо појачати напоре за снажнију примјену превентивног стуба Глобалне стратегије Уједињене нације за борбу против тероризма. Фокус наших активности мора бити на интеграцији рањивих и маргинализованих група, те бризи о младима, као главним актерима боље будућности“ – поручио је премијер Марковић.
     
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Не можемо бити нијеми на сурова кршења људских права

Предсједник Владе Црне Горе је оцијенио да посебан значај данас у свиејту имају кршење људских права и хуманитарну изазови, да свако кршење људских права представља пријетњу демократији, владавини права и да је оно корак ка евентуалном сукобу да смо свједоци све бројнијих примјера о суровим кршењима људских права широм свијета и да је неприхватљиво да будемо нијеми на ту чињеницу. Говорећи о хуманитарним изазовима премијер Марковић је истакао важност дефинисања кључних мултилатералних споразума под окриљем Уједињених нација.

Премијер Душко Марковић је истакао примјер односа наше земље према овим глобалним изазовима.

„На плану заштите и промоције људских права на националном нивоу, остварен је значајан напредак у заштити жена и дјевојчица, дјеце, ЛГБТИ популације, те интегрисања маргинализованих група. Тежимо снажењу и ширењу националног дијалога о људским правима, што треба да допринесе бољој примјени међународних стандарда. Посвећеност Црне Горе питању родне равноправности и борби против насиља над женама потврђује се и кроз наше предсједавање Извршним одбором Уједиње нације Жене. Снажно се залажемо за што већу улогу жена као лидера и важних доносиоца одлука, те актера у превенцији, рјешавању конфликата и помирењу. ... Црна Гора је, имајући у виду своје искуство у прихвату великог броја избјеглица током ратних сукоба на Балкану 90-тих година, дала допринос дефинисању Глобалног договора за избјеглице. Вјерујемо да ће Глобални договор за избјеглице допринијети заједничком дјеловању међународне заједнице у погледу масовних кретања избјеглица и пружању подршке земљама пријема“ – рекао је премијер Душко Марковић у Генералној скупштини Уједињених нација.

Чланство у НАТО-у дало нам је снажан подстрек

Говорећи о нашој земљи и региону предсједник Владе је истакао снажан и без напредак Црне Горе након обнове државне независности.

„Наши резултати нијесу само производ политичке прагматичности, већ визије данашње Црне Горе усмјерене ка стабилности и просперитету њених грађана. Црна Гора је од прошле године нова чланица НАТО-а. Свјесни нужности безбједног и сигурног окружења, посвећени смо питањима глобане безбједности, чувању и јачању заједничких вриједности, како у оквиру НАТО-а, тако и у мировним мисијама УН. Чланство у НАТО-у дало нам је снажан подстрек за даље јачање владавине права заснованог на највишим демократским вриједностима. Али, истовремено снажно спроводимо економске реформе које су у прошлој и првој половини ове године резултирале високом стопом економског раста од преко 4,5%. Ове мјере су засноване на одрживом развоју које ће на дужи рок обезбиједити виши ниво животног стандарда“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је истакао да наша земља у овом тренутку има водећу улогу на Западном Балкану у процесу приступања Европској унији.

„Ову позицију смо између осталог обезбиједили нашим мултинационалним и мултивјерским складом, што је наше историјско обиљежје и вриједност. Посвећени смо јачању институција и њихове одрживости уз одлучну борбу против организованог криминала И корупције“ – рекао је предсједник Марковић.

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

ЗБ бољи него прије 20 или 30 година, европска перспектива једини избор

Када је ријеч о ситуацији у региону Западног Балкана предсједник Владе је оцијенио да је наш регион данас боље мјесто за живот него што је то био прије 20 или 30 година, и да је до напретка дошло захваљујући напорима међународне заједнице и влада држава региона.

„Ми у Црној Гори вјерујемо да не постоји боља будућност за наше државе и грађане од Европске уније. Али смо и сигурни да је и за Европу то природан избор. За нас су европске вриједности за нас једини и најбољи ји одговор нарастајућим национализмима и популизму. Међутим, да би се остварио тај циљ мора се дјеловати одлучније са јасном визијом цјеловите, стабилне и снажне Европе у сваком њеном кутку“ – рекао је премијер.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је рекао у Генералној скупштини УН да ће наша земља остати посевећана промоцији регионалне стабилности и сарадње и развоју добросусједских односа, те да у том смислу поздрављамо потписивање историјског споразума Македоније и Грчке и поздрављамо преговоре између Београда и Приштине.

На крају излагања у Генералној скупштини УН предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је поручио да ће наша земља наставити да буде одговоран партнер Уједињеним нацијама.

„Кроз чланство у тијелима и органима УН, пружаће допринос УН у суочавању са глобалним изазовима. Поред актуелног чланства и предсједавања Црне Горе Извршним одбором Уједињене Нације Жене, у наредном периоду предстоје истакнуте кандидатуре за чланство у Економско-социјалном савјету за период 2020-2022, Савјету за људска права 2022-2024. и Савјету безбједности УН за период 2026-2027. Вјерујемо да ћемо добити подршку и повјерење чланица Уједињених нација за избор у поменутим тијелима, што ће бити прилика да допринесемо снажнијем и ефикаснијем дјеловању УН. Кључни интереси наших земаља су заједнички – више мира, сигурности и благостања за наше грађане. Уједињене нације у том смислу морају имати и даље снажну улогу“ – рекао је на 73. засиједању Генералне скупштине Уједињених нација предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.
   
Текст обраћања премијера Душка Марковића на 73. засиједњу Генералне скупштине Уједињених нација (wорд и пдф)
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?