Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић о утисцима са засиједања ГС УН: Црна Гора је широм свијета препозната као одговорна држава која промовише стабилност

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић изразио је задовољство резултатом наступа Делегације Црне Горе на 73. засиједању Генералне скупштине Уједињених нација рекавши на крају посјете да је кључна карактеристика свих разговора које је водио као шеф Делегације наше земље да је Црна Гора препозната као одговорна чланица Уједињених нација која доприноси миру и промовише стабилност.

„Мој кључни осјећај је да је Црна Гора у седмици иза нас потврдила своју позицију демократске слободне земље, земље која до краја и без изузетка баштини основне принципе и вриједности на којима почивају Уједињене нације – мир и стабилност“ – рекао је премијер на крају засиједања Генералне скупштине УН које је јуче завршено у Њујорку.

Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да га је посебно импресионирало то што је свака држава и са чијим је представницима имао контакте ставила Црну Гору у први план поштовања мултилатерализма и основних вриједности Уједињенух нација које су угрожене или могу бити угрожене. Додао је да је исти став чуо и од највишим званичника Свјетске организације.

„Црна Гора је, дакле, земља коју препознају која промовише мир, стабинност, солидарност и заједничке вриједности“ – рекао је премијер додајући да су управо тим констатацијама о нашој земљи почели разговоре са њим генерални секретар УН Антонио Гутереш и предсједница Генералне скупштине Марија Фернанда Еспиноза Гарсез.

Премијер Марковић је међу састанцима и контактима оствареним током засиједања као најважнији оцијенио кратки разговор са предсједником Сједињених Америчких Држава Доналдом Трампом.

„Заиста је предсједник Трамп искористио ту прилику да укаже на трајно и садржајно партнерство Црне Горе и САД и наравно са моје стране је потврђено такво партнертви и спремности да га даље надограђујемо“ – рекао је премијер Марковић. Додао је да је разговарао и са потпредсједником САД Мајком Пенсом.

„Обновили смо наша сјећања на његову посјету Црној Гори и његову спремност да даље подржава Црну Гору. Не само да ме позвао да посјетим Вашингтон него да га у сваком тренутку позвовем за све што треба“ – рекао је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?