Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потписан Споразум између Владе Црне Горе и Владе Републике Португал

Објављено: 01.10.2018. 17:56 Аутор: МСП

Стручност у обављању поморских послова помораца је најкритичнији фактор у безбједносном и ефикасном управљању бродовима и има директан утицај на сигурност живота на мору и заштиту морске средине. Управо из тог разлога Међународна поморска организација је усвојила Конвенције о стандардима обуке, издавање увјерења и вршење бродарске страже помораца (СТЦW Конвенција), од 7. јула 1978. године, а Црна Гора је исту прихватила сукцесијом у октобру 2007. године.

СТЦW Конвенција прописује свеобухватан сет правила с циљем одржавања највиших стандарда образовања, обуке и сертификације помораца у једној земљи потписници конвенције.

Обзиром да се ради о међународно признатој конвенцији и јединственим стандардима обуке, образовања и сертификације помораца, СТЦW конвенција даје и могућност међусобног признавања поморских сертификата између држава чланица Међународне поморске организације.

Управо један такав Споразум је 24.септембра 2018. године потписан између Владе Црне Горе и Владе Републике Португал, чиме су отворена врата црногорским поморцима да под једнаким условима плове са португалским поморцима на бродовима под португалском заставом, што сматрамо другим значајним успјехом поморске администрације Црне Горе након изласка на Бијелу листу Европске комисије.

Овим Споразумом је црногорским поморцима припала и посебна част јер је управо потписан Споразум са колијевком европског и свјетског поморства одакле су у историји полазила сва велика свјетска открића и путовања, а данас сједиштем Европске агенције за поморску сигурност, специјализоване агенције Европске комисије која се стара о сигурности и безбједности поморске пловидбе и заштите мора од загађивања на цијелој територији ЕУ и шире.


 

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?