Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обучени државни службеници допринијеће квалитетном стратешком планирању

Објављено: 01.10.2018. 18:47 Аутор: КЕИ
Сви државни службеници и намјештеници треба да унапређују сопствено знање и компетентност, како би могли да допринесу постизању постављених циљева у државној управи, поручено је на отварању Програма образовања за стручно усавршавање државних службеника који се баве пословима стратегијског планирања.

Програм образовања се реализује у сарадњи са Управом за кадрове у оквиру Секторске буџетске подршке за реализацију Стратегије реформе јавне управе, укупне вриједности 15 милиона еура за период до краја 2020 који финансира Европска унија, док је подршку у изради Методологије, уз финансијску подршку Владе Норвешке пружио УНДП. Циљ Програма је да обезбиједи стручно усавршене државне служенике који ће одговорити задатку стратешког планирања.

KEI

Генерални секретар Владе Наташа Пешић подсјетила је да у оквиру Генералног секретаријата Владе функционише Сектор за координацију, праћење усклађености и праћење реализације стратегија којима се утврђују јавне политике, а који је окосница за праћење функционисања овог законског механизма. „Увјеравам вас да је задатак Генералног секретаријата да инсистира на пуној имплементацији законодавног оквира који уређује у област. Фокус остаје на јачању система средњорочног планирања, јер једино тако можемо створити јасну визију напретка, као и финансијску одрживост за спровођење планираних политика“, рекла је она.

Пешић је истакла да је главни циљ Програма унапређење знања државних службеника о процесу развоја јавних политика и вјештине коришћења различитих аналитичких метода у процесу планирања и спровођења стратегијских докумената.

Према ријечима директорице Управе за кадрове, Светлане Вуковић, стратешко планирање је процес у којем се одређује мјесто на којем ће институција бити у будућности као и путеве којима ће тамо стићи.

„Јако је битно знати стратешки планирати, јер стратешки план одређује приоритете, захваљујући планирању избјегавају се непотребни послови, трошење новца и снаге тима. Такође, напомињем да планирање не значи нужно и извођење свих планираних активности. Али добар, разуман и остварљив план помаже побољшању извођења и прикупљању средстава. Најважније је имати план, јер су веће могућности за постизање стабилности институције“, рекла је Вуковић.

Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Црној Гори, Херман Шпиц, оцијенио је да је Црна Гора на прекретници прикључивања ЕУ, а да је реформа јавне управе и посвећеност црногорских власти реформи од кључног значаја.

KEI

„Имамо оквир за кохерентност политике, али и даље постоје одређени изазови кад је у питању координација самих политика, извршење тих одлука и обезбјеђење капацитета за праћење политика. Успостављање мехиназма у који ће бити укључена сва тијела један је од циљева, а како би све то урадили, треба нам професионална јавна управа која ће бити и образована и стручно усавршена за стратешко планирање“, навео је Шпиц, додајући да очекује да ће Генерални секретаријат Владе и даље бити укључен у цјелокупан процес и системску провјеру кровних стратегија.

Стална координаторка Система УН у Црној Гори Фиона Меклуни навела је да Програм показује одлучност црногорске Владе да развије ефикаснији систем координације јавних политика у Црној Гори.

„Одрадити ово темељно је велики изазов, јер захтијева не само прецизан приступ како би заронили и анализирали море стратешких докумената које је Црна Гора усвојила, 117, да будем прецизна, већ овај посао захтијева и визију за развој система координације и прац́ења ових докумената, других националних стратешких приоритета и правне тековине ЕУ“, рекла је Меклуни.

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ










Да ли вам је садржај ове странице био од користи?