Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић на свечаности Дана полиције: МУП и УП ће бити на бранику државе и штитити највеће вриједности мултиетничке, демократске и европске Црне Горе

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

            
Министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић поручио је вечерас поводом Дана полиције да су припадници МУП-а и Управе полиције дјелујући у разаличитим периодима уткали дио својих живота у процесе који су довели до слободне, независне и демократске Црне Горе и да ће МУП и УП бити на бранику државе и својим примјером штитити највеће вриједности мултиетничке, демократске и европске Црне Горе.

„Свјесни одговорности коју смо, као припадници МУП-а и Управе полиције, преузели у овом времену, овај празник доживљавамо као дан у коме ћемо, с нашим пријатељима и сарадницима, сумирати годишње резултате. Али, исто тако, присјетити се свих оних прегалаца који су на различитим позицијама и у различитим периодима, доприносили афирмацији нашег Министарства. Свима појединачно дугујемо захвалност на привржености свом послу и посвећености држави Црној Гори и њеним вриједностима. Ви сте уткали дио својих живота у процесе који су довели до слободне, независне и демократске Црне Горе и њене свеукупне сигурности. Стога је 2.октобар датум који нас обавезује да, свако у дијелу своје одговорности, пружи свој допринос јачању грађанских принципа и демократије. А с друге стране, овај нас датум позива да стварамо све боље услове за достојанствено обављање захтјевних послова који су нам повјерени. Изградња међусобног повјерења за нас је и циљ и обавеза. Желимо да нашој Црној Гори у трајно насљеђе оставимо мир и стабилност. Влади Црне Горе нема пречег задатка и хуманије дужности“ – рекао је министар Нухоџић вечерас у Подгорици на свечаној академији приређеној поводом Дана полиције.

МУП јача темеље државе

Министар је рекао да Министарство унутрашњих послова и Управа полиције свакодневно дјелују у правцу остварења стратешких државних интереса, да је идеал слободан појединац и да чувајући ту вриједност МУП и УП јачају „темеље демократске и европске Црне Горе, која је сигуран дом свим њеним грађанима, заједничка мултиетничка кућа, отворена и безбједна“.

„Јачање институција и данас је изазов Владе Црне Горе на који ћемо одговорити ефикасно и спремно. Баш као што ће наш одговор свакој врсти нарушавања темеља друштва бити конкретан, принципијелан и дугорочно одржив. Министарство унутрашњих послова и Управа полиције на свим пољима ће радити на изградњи позитивног имиџа, утемељеног на постигнутим резултатима. Ми смо заштитници система и чувари уставно загарантованих вриједности чија доступност мора бити обезбијеђена у сваком моменту. И чија је оспособљеност најбољи гарант очувања и заштите свих наших грађана, њихових права и њихове оправдане амбиције да свој животни и радни амбијент граде на нивоу европских мјерила “ – рекао је министар унутрашњих послова.

Улажемо у кадрове

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
   
Говорећи о кадровима министар Нухоџић је, обраћајући се поводом Дана полиције, рекао да се људски ресурси редовно освјежавају и усавршавају те да се редовно улаже у институције и то из државног буџета и кроз међународне програме.

„Наше Министарство препознаје се по квалитетној сарадњи у многим пројектима организованим од стране релевантних интернационалних институција. Ту могућност смо на одличан начин искористили и сву подршку, материјалну, кадровску и сваку другу, упрегнућемо како бисмо ојачали систем безбједности“ – поручио је министар унутрашњих послова додајући да се Министарство рјешава и питање услова за живот и рад запослених.

„Недавно потписани споразум са синдикалним партнерима из овог сектора покренуће рјешавање животног питања под повољним условима за многе наше запослене. И то у свим крајевима Црне Горе. Они су то завриједили својим односом и према послу и према држави. Такве пројекте ћемо наставити и у будућности, чинећи све да припадник МУП-а и УП осјећа понос својом легитимацијом, једнако на сјеверу и на југу, у Подгорици или у Пријестоници, на путним правцима или на границама, у канцеларијама или приликом обављања најтежих физичких послова“ – рекао је министар унутрашњих послова.

Изразивши захвалност грађанима на разумијевању активности полиције министар унутрашњих послова је поручио грађанима: „Са овога мјеста остаје ми да поручим да ће МУП и УП бити на бранику наше Црне Горе, и својим примјером штитити највеће вриједности мултиетничке, демократске и европске Црне Горе“.

Вељовић криминалцима. Осјетићете нашу снагу и ефикасност

Директор Управе полиције др Веселин Вељовић, који је недавно преузео ту дужност, поручио је криминалцима да ће осјетити ефикасност и снагу система безбједности.

„Са овог мјеста ћу се обратити и онима који не мисле добро ни себи, ни грађанима, ни држави и рећи им истину – јасно је да сте ви у свијету криминала противници закона, интереса безбједности грађана и друштвене заједнице. Осјетићете ефикасност и снагу система безбједности. Нећемо вам дозволити да код нас и ван Црне Горе планирате најтежа кривична дјела и угрожавате безбједност грађана. Тражићемо вас на свакој тачки ове планете док не будете приведени суду правде. Иницираћемо поступке провјера стечене имовине безбједносно интересантних лица, њихових породица и повезаних лица и заједно са другим органима покренути поступке за одузимање имовине у складу са законском процедуром, знајући да вашу криминалну снагу и моћ даје новац стечен криминалним дјеловањем. Ово нијесу декларативне поруке већ суштинске, у јасној намјери да криминалце стигне рука правде, да потврдимо да криминал није јачи од државе и не може имати утицај ни снагу коју има држава, што показују резултати које је полицијска организација постигла у протеклом периоду“ – рекао је Веселин Вељовић.

Вође организованог криминала не смију да се врате у ЦГ

Директор Управе полиције је рекао да су пажљиво планираним и ефикасно изведеним акцијама урушене структуре организованих криминалних група, а да њихове вође не смију да се врате у државу.

„Циљ нам је да сви они заврше тамо гдје им је мјесто, у казненим институцијама, са затворским казнама које заслужују за дјела која су учинили. Очекујем од свих полицијских службеника да храбро, стручно и тимски извршавају постављене задатке, промовишући позитивне вриједности црногорског полицајца, поштујући историју, исказујући лојалност према својој служби, грађанима и држави, не жалећи ни свој живот у тој мисији као ријетко којој професији. Резултати који су постигнути, а који у наредном периоду морају бити још бољи, заслуга су свих оперативних цјелина Управе полиције, сектора, центара и одјељења безбједности, Форензичког центра, Специјалне антитерористичке јединице, Посебне јединице полиције и других организационих цјелина. Свјесни успјеха али и добронамјерних критика, анализирамо постигнуто и констатујемо који дјелови система не дају очекиване резултате. Кадровским и другим промјенама чинимо све да те цјелине јачамо и учинимо ефикаснијим“ – рекао је директор Управе полиције закључујући да опасност за криминал није појединац него проактиван и системски одговор институција.

Веселин Вељовић је такође поменуо напредак у рјешавању животних питања запослених у сектору безбједности изразивши захвалност предсједнику Владе и Влади за, како је рекао, безрезервну подршку на рјешавању питања од стратешког значаја за развој и унапређење капацитета полицијске организације.

Свечаности су присуствовали премијер Душко Марковић, предсједник Скупштине Иван Брајовић, потпредсједник Владе Милутин Симовић, министри Осман Нурковић, Павле Радуловић, Драгица Секулић, Дамир Шеховић и Марија Вучиновић, предсједник Уставног суда Драгољуб Драшковић, предсједница Врховног суда Весна Меденица, начелник Генералштаба Драгутин Дакић, врховни државни тужилац Ивица Станковић, потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, директор агенције за истраге и заштиту БИХ Перица Станић, више представника дипломатског кора и други.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?