Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дан европске сарадње обиљежен у Дјечјем дому у Бијелој: ЕУ препознаје успјешну регионалну сарадњу

Објављено: 03.10.2018. 19:09 Аутор: КЕИ
Европска унија је препознала досадашњу успјешну сарадњу Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине и кроз програм вриједан 67,2 милиона еура обезбиједила оквир за нове пројекте у склопу политике европске територијалне сарадње, поручено је на овогодишњој прослави Дана европске сарадње у Бијелој.

Дан европске сарадње ове године је обиљежен у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора 2014-2020 и био је посвећен дјеци и младима, њиховом доприносу изградњи ЕУ и сарадњи три државе. Посебно је указано на користи и позитивне резултате програма и пројеката територијалне сарадње. Дјеца из Дјечјег дома „Младост“ у Бијелој, заједно са дјецом из домова у Дубровнику и Мостару, на забаван и едукативан начин су обиљезили различитости које спајају три државе. У складу са мотом овогодишње прославе Дана европске сарадње, „Бојимо будућност заједно“, заједнички су осликали будућу сарадњу држава региона.

KEI

Национална ИПА координаторка у Канцеларији за европске интеграције, Ивана Глишевић Ђуровић, истакла је да је Црна Гора била врло успјешна у претходном периоду, и кроз програме европске територијалне сарадње до сада реализовала 227 пројеката вриједности 38 милиона еура. Подсјетила је да се у овој финансијској перспективи тренутно спроводи 89 нових пројекта у којима учествују црногорски партнери.

,,Посебно ми је драго сто данас, у друштву најмладјих, прослављамо овај дан и преносимо поруку заједништва, солидарности и будућности европског простора, коме несумњиво припадамо.’

Захваљујући пројектима који су реализовани у оквиру европске територијалне сарадње, дјеца и млади из пограничних подручја Црне Горе и партнерских земаља учествовали су у волонтерским, предузетничким и спортским камповима, опремане су болнице, школе, савјетовалишта, развијени су бројни програми социјалне инклузије, сарађивале су службе за заједничко реаговање у ванредним ситуацијама, организовани су концерти, културне манифестације и бројне активности које су“, рекла је Глишевић Ђуровић.

Директорица хрватске Агенције за регионални развој, Стела Арнери, рекла је да је Дан европске сарадње посвећен успјесима и постигнућима територијалне сарадње између свих регија Европске уније, као и држава које ће постати дио Уније.

„Управо су пројекти територијалне сарадње заслужни за рјешавање друштвених, економских и проблема животне средине у регијама уз границе држава. Данашњи дан даје нам прилику да пренесемо причу о тим пројектима, односно њих 23 који се тренутно проводе између Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, и који омогућавају да људи из различитих регија заједнички рјешавају развојне изазове и подижу квалитету живота. То је уједно и разлог зашто је Дјечји дом Младост, заједно с 30 и више европских држава те 50 и више оваквих прослава, стављен на карту ЕУ“, навела је Арнери.

Помоћница директора Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине Вијећа Министара Босне и Херцеговине Зара Халиловић је нагласила да учешће у програмима и пројектима захтијева велику креативност која наликује креативности коју дјеца откривају, како у свакодневним активностима, тако и на овом догађају ликовне колоније.

KEI

Замјеница директора Дјечијег дома Младост Марела Савић је подсјетила колико су сарадња и дружење значајни за дјецу која одрастају у домовима и указала на драгоцјену могућност сарадње са домовима у прекограничном подручју из Дубровника и Мостара.

Дан европске сарадње се обиљежава широм Европе од 2012, као датум који слави сарадњу људи и организација из сусједних држава, који не признају границе као препреке, већ заједнички раде на смањењу разлика између њихових заједница и побољшању квалитета живота грађана у пограничним регијама.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?