Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет министарке Дамјановић и федералног министра за образовање, науку и истраживање Републике Аустрије

Објављено: 04.10.2018. 16:01 Аутор: Министарство науке
Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, на позив федералног министра за образовање, науку и истраживање, Њ.Е. Хајнц Фасмана (Хеинз Фаβманн), боравиће у Бечу, Република Аустрија, 5. октобра 2018. године. Министарка ће званично посјетити и медицински институт МедАустрон, у којем се практикује протонска и карбонска канцер терапија, а што ће бити од значаја за даље кораке у циљу реализације Међународног института за одрживе технологије Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ).

Билатерални састанак у Федералном министарству науке, образовања и истраживања Републике Аустрије је прилика да се размијене информације о досадашњој билатералној научној сарадњи између двије земље, те разговара о подршци Републике Аустрије као предсједавајуће Савјета Европске уније Иницијативи за оснивање Међународног института за одрживе технологије. 

Такође, на састанку ће бити више ријечи о успостављању сарадње са ЦОМЕТ-ом, Центром изврсности, који је уједно и контактна тачка за програм ЕУ „Хоризонт 2020“ у Републици Аустрији.

Билатерална научна сарадња двије земље реализује се на онову Споразума између Владе Црне Горе и Владе Републике Аустрије о научној и технолошкој сарадњи, који је потписан 10. јуна 2009. године. 

На основу Споразума, до сада су реализована четири заједничка Конкурса, са укупно тридесет и четири (34) пројекта, док је пети конкурс био отворен у периоду од 13. априла до 31. јула 2018. године. Пријављено је девет научних пројеката, а евалуација је у току.

МИНИСТАРСТВО НАУКЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?