Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Дрљевић у Тирани: Западни Балкан очекује подршку ЕУ

Објављено: 04.10.2018. 18:55 Аутор: КЕИ
Земље Западног Балкана су показале снажну посвећеност спровођењу реформи и очекују од Европске уније да у наредним годинама још снажније подржи процес европске интеграције региона, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић на скупу у Тирани.

Дрљевић је учествовао на састанку министара европских послова и државних званичника задужених за европску интеграцију у државама Југоисточне Европе који је одржан у Тирани.

Дрљевић је истакао да Црна Гора, као земља која је највише напредовала у процесу придруживања ЕУ, радо дијели своје искуство из преговора са сусједним државама.

„Земље Западног Балкана показале су снажну посвец́еност спровођењу реформи, развоју добросусједских односа и убрзању напретка на путу према ЕУ. Видимо да европска перспектива заиста служи као гаранција за напредак у региону. Зато очекујемо да ц́е у наредним годинама ЕУ пружати још снажнију подршку овим процесима, уз вредновање индивидуалних резултата на путу према пуноправном чланству“, рекао је он.

Дрљевић је, подсјетивши на специфичности преговора Црне Горе и ЕУ, указао на чињеницу да је Црна Гора прва држава која је укључила представнике цивилног сектора у преговарачку структуру, као и да, у складу с новим приступом у преговорима, напредак у поглављима 23 и 24 одређује цјелокупан темпо преговора.

Главни преговарач је оцијенио да су посвећност и одлучност црногорске Владе и свих сегмената друштва, као и ефикасна координација и организација рада преговарачке структуре, довели до видљивих резултата на путу Црне Горе према ЕУ.

„Црна Гора данас има веома добар законодавни оквир у вец́ини преговарачких области, усклађен са европским прописима и стандардима. Знатно смо ојачали наше институције и побољшали административне капацитете. Посебно је важно то што су ефекти реформи све видљивији у пракси и што се одражавају на свакодневни живот наших грађана. Бољи животни стандард и европски квалитет у свим областима је оно чему тежимо, а механизам који ће омогуц́ити да на најефикаснији начин то постигнемо је процес европске интеграције и приступни преговори“, поручио је Дрљевић.

Истакао је да државе Западног Балкана, будући да све стреме ЕУ чланству, треба међусобно да се подржавају, размјењују знање и научене лекције и помогну једна другој у спровођењу захтјевних реформи. „Кроз сарадњу у процесу приступања ЕУ, заправо се припремамо за сарадњу коју ц́емо, од датума приступања ЕУ, развијати на много вец́ем нивоу“, додао је Дрљевић.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРИСТУПАЊУ ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?