Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 92. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Влада Црне Горе је на данас одржаној 92. сједници, којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о нотарима. Измјенама се Закон усаглашава са Предлогом закона о овјери потписа, рукописа и преписа, који на цјеловит начин уређује овјеру и који је обавезујући за све правне субјекте који је врше. Поред тога, прописана је обавеза нотара да Агенцији за спрјечавање корупције подносе извјештаје о приходима и имовини, док је састављање нотарског акта супротно одредбама посебног закона којим се уређују питања, правила и односи који су предмет нотарског акта, односно правног посла закљученог пред нотаром квалификовано као тежа повреда нотарске дужности.

Влада је утврдила Предлог закона о државним наградама. Предлогом је утврђено да су, као и до сада, државне награде: Тринаестојулска награда, Његошева награда, Октоих, Петар Лубарда и Мирослављево јеванђеље. Дефинисано је да се Његошева награда додјељује за укупно стваралаштво, не као до сада за једно дјело, док се Тринаестојуслка награда додјељује за све области рада и стваралаштва. У расправи је истакнуто да ће се предложеним рјешењима обезбиједити бољи начин вредновања умјетничких достигнућа, цјеловитији увид у стваралачки опус аутора који претендује на награду, утемељити институционална организација и реализација послова који прате додјелу државних награда, и допринијети јачању значаја овог института и бољој валоризацији црногорског културног и духовног насљеђа.

Утврђен је Предлог закона о измјени и допунама Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе којим је, поред осталог, утврђена обавеза да се застава стално вије на зградама локалне самоуправе и јавних установа чији је оснивач држава, односно општина. Предлог је у дијелу казнених одредби, усаглашен са Законом о измјенама и допунама закона којима се прописују новчане казне за прекршаје. За прекршаје законских одредби прописане су новчане казне од 1.000 до 20.000 еура за правно лице, од 300 еура до 2.000 еура за одговорно лице у правном лицу и физичко лице, док је за предузетника прописана казна од 300 до 6.000 еура. Поред осталог, новчаном казном у износу од 300 еура до 2.000 еура казниће се за прекршај физичко лице ако не устане приликом извођења химне

Влада је донијела Уредбу о забрањеним односно дозвољеним начинима употребе, производње и стављања на тржиште хемикалија које представљају неприхватљив ризик по здравље људи и животну средину, којом се у национално законодавство преносе прописи Европске уније који дефинишу да се производња, стављање на тржиште и употреба ових супстанци морају уредити потпуним или дјелимичним забранама или другим ограничењима на основу процјене ризика.

Донијета је и Одлука о утврђивању робе чији је извоз забрањен, а намијењена је за лишавање живота лица и робе чијом примјеном лице може да се изложи мучењу приликом ограничавања слободе, контроле, немира или самозаштите и робе чији увоз и извоз нијесу забрањени, а која може да се користи за усмрћивање лица убризгавањем смртоносне инјекције (анестетичка средства барбитурати са краткорочним или средњорочним дјеловањем). Овај документ је донијет у циљу испуњења преузетих обавеза, усаглашавања са стандардима ЕУ у овој области, унапријеђења нормативних претпоставки за успостављање државне контроле ради остваривања и заштите безбједносних и вањскополитичких интереса Црне Горе, међународног кредибилитета и интегритета.


Усвојена је Информација о пројекту „Финализација Студије заштите подручја Улцињске солане". Прилком представљања информације наведно је да ће Студија ће бити прослијеђена Општини Улцињ на даље поступање проглашења подручја парком природе.

Влада је усвојила и Информацију о предсједавању Црне Горе Јадранско-јонском иницијативом (ЈЈИ) у периоду мај 2018 - мај 2019. године

На предлог Министарства економије, Влада се упознала са Информацијом о поступку по Јавном огласу за достављање понуда за додјелу уговора о концесији за експлоатацију минералне сировине бијелих боксита са лежишта “Пољане”, Пријестоница Цетиње. Имајући у виду да је на Јавни оглас стигла само једна понуда, којој су чланови Тендерске комисије додијелили свега пет бодова (од могућих 20) по основу критеријума „референце понуђача“, Министарство економије је, у смислу члана 37 Закона о концесијама, донијело Одлуку о поништавању Јавног огласа из разлога достављања понуде од стране само једног понуђача.

У оквиру кадровских питања за замјеника главног преговарача за поглавља правне тековине Европске уније, именован је Марко Мрдак, досадашњи начелник Одсјека за праћење усклађености стратегија којима се утврђују јавне политике у Генералном секретаријату Владе Црне Горе.

Влада је на дужност секретара Министарства за људска и мањинска права поставила досадашњег вршиоца те дужности Валона Дашарамија.

За умјетничког директора Јавне установе Црногорско народно позориште именован је редитељ Жељко Сошић.

Дата је сагласност да се са дужности извршног директора Друштва са ограниченом одговорношћу „Црногорски оператор тржишта електричне енергије“ – Подгорица разријеши Милан Радовић због престанка радног односа по сили закона и да се на ту дужност именује Рајко Ковачевић.

Влада је, на предлог Министарства вањских послова, опозвала Дамианоуа Христодоулоса са дужности почасног конзула Црне Горе на Кипру са сједиштем у Никозији јер је самоиницијативно и без претходне инструкције или сагласности Министарства подржао и суорганизовао у Москви и Кијеву промоције програма економског држављанства Црне Горе који Влада још није ни дефинисала. Досадашњи почасни конзул је представљао своју компанију Еурофаст као посредника у поменутим земљама што је неспојиво са његовом досадашњом надлежношћу почасног конзула на Кипру.

„Влада овим шаље јасну поруку да неће дозволити да овај програм буде компромитован са било које адресе“ – рекао је закључујући расправу по овој тачки дневног реда премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?