Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на питања новинара: Државни симболи се морају поштовати у свакој земљи, Влада ће истрајати у предложеним измјенама закона

Služba za odnose s javnošćuПредсједник Владе Душко Марковић поручио је да ће Влада истрајати на предложеним измјенама и допунама Закона о државним симболима и Дану државности Црне Горе, да наша земља чини оно што чине и све озбиљне и демократске државе и да ће ко не буде поштовао државне симболе морати да плати законом предвиђене казне.

„Такав приступ слиједе све демократске и озбиљне државе и готово да нема ни једне државе у свијету која на такав начин не штити своје достојанство и своје државне симболе. Због тога ме чуде таква питања, а посебно ме чуди негативна кампања у медијима“ – рекао је премијер одговарајући на питања новинара током посјете завршеној булеварској саобраћајници у Голубовцима.

Предсједник Владе је истакао да Црна Гора није урадила ништа што нијесу урадиле друге земље, с тим што је непоштовање државних симбола код нас прекршај, док је у неким држава и кривично дјело за које слиједи затворска казна.

Отпор измјенама закона које је Влада утврдила на прошлонедјељној сједници предсједник Марковић је оцијенио не само као отпор Влади већ и отпор Држави.

„Чуди ме та врста отпора. ... Власт можете да критикујете, предсједника Владе не морате да волите, урадите све да га смијените и промијените и доведете новога. Али државу морате поштовати. То је принцип сваког озбиљног, демократског и слободног друштва. То су разлози због којих смо кренули у овај посао. Не да бисмо препадали, не да бисмо страхом утјеривали поштовање сопственој држави него да бисмо били на нивоу демократског и слободног друштва. Ко неће да устаје на химну мораће да плати казну. Нећемо га тјерати да устаје. И сваки пут када не устане платиће казну ако будемо у сазнању да није устајао“ – рекао је премијер.

На питање да ли је закон примјењив у пракси уколико на примјер дође до кршења на спортским манифестацијама предсједник Владе је одговорио потврдно.

„Зашто није. Ко ће то да прати. Сви ће то да прате, свака институција која истиче заставу, сваки грађанин који воли ову земљу. Наравно и државни органи, инспекцијски органи. Кога препознамо на стадиону да није устао, ако га идентификујемо поднијећемо прекршајну пријаву. Нећемо водити полицијске снаге да бисмо натјерали некога да устаје на химну. ... То је оно што ради демократско друштво и демократска земља“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је нагласио да ће Влада истрајати на предложеним рјешењима.

„Колико год били против тога, то рјешење остаје и то ћемо рјешење слиједити до краја као што то раде у Америци, Кини, Русији... Зашто је то овдје проблем? Зашто је то проблем код вас новинара? Зашто је то проблем код политичких партија? Зашто се тиме бави наше окружење? Да ли се ми бавимо о Србији законом о заштити достојанства државе и њиховим симболима? Не. То је њихово аутономно право, као што је ово наше право. Оставите да радимо одговорно посао који припада Влади и овој држави“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питања новинара током обиласка завршене саобраћајнице у Голубовцима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?