Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Добра средњорочна перспектива Црне Горе

Објављено: 11.10.2018. 20:53 Аутор: ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Првог дана боравка на редовном јесењем засиједању Свјетске банке и Међјународног монетарног фонда која се одржава на Балију у Индонезији, Делегација Министарства финасија Црне Горе коју чине г-дин Дарко Радуновић, министар, и г-ђа Нина Вујошевић, државна секретарка, одржали су састанке са представницима: Деутсцхе Банк, Банца ИМИ -Интеса Санпаоло Гроуп, као и рејтинг агенције Моодy’с.

На састанцима се разговарало о најновијим економским трендовима у Црној Гори, очекиваним резултатима у области фискалне политике до краја ове године, као и о пројекцијама за 2019. годину.

Министар Радуновић је током одвојених састанака са представницима двије банкарске групације, изразио захвалност на досадашњој сарадњи и истакао значај наставка успјешне сарадње у будућности. Министар је на састанку саговорнике информисао о намјерама Министарства финансија да обезбиједи хеџинг аранжман за смањење валутног ризика када је ријеч о кредиту за изградњу приоритетне дионице аутопута, што се планира годишњим законом о буџету.

На састанку са представницима рејтинг агенције Моодy’с, министар је изразио задовољство унапређењем изгледа кредитног рејтинга Црне Горе оцијењеног од стране ове Агенције, из „стабилног“ у „позитиван“ и истакао да је Влада Црне Горе посвећена пуној примјени мјера фискалне консолидације и структурних реформи, истовремено информишући саговорнике о резултатима фискалне консолидације у овој години. Навео је да тренутно радимо на спровођењу мјера за добијање друге гаранције Свјетске банке за развојну политику, која би нам обезбиједила додатна средства за даље спровођење Стратегије управљања јавним дугом Црне Горе и његовим смањењем.

Из Међународне рејтинг агенције Моодy’с су апсотрофирали да се њихов рејтинг за Црну Гору заснива на два кључна фактора и то: средњорочном економском расту који је добар; као и процесу фискалне консолидације и намјери Владе да оснажи фискалну позицију. Поздравили су спремност Владе Црне Горе да обезбиједи пуну примјену мјера фискалне консолидације у средњем року као важне за обезбјеђење одрживости јавних финансија и стабилан економски раст.

Званични састанци представника Министарства финансија Црне Горе са представницима Свјетске банке и ММФ-а у оквиру редовног јесењег засиједања, почињу сјутра 12.октобра.

ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?