Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

По инструкцијама Владе надлежни органи поступили по свим препорукама Комисије за медије

Влада је на данашњој сједници размотрила нови Извјештај Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија за период од 23. јануара до 23. маја 2018. године, као и Извјештај о реализацији препорука Комисије.

Влада је исказала чврсту опредијељеност да, у оквиру својих надлежности, у континуитету афирмише и унапрјеђује амбијент у којем ће новинари и медији професионално обављати свој посао без страха за своју безбједност.

Констатовано је да су надлежни органи, слиједећи инструкције Владе, поступили по свим препорукама Комисије за медије. Управа полиције, Тужилаштво и Агенција за заштиту личних података доставили су Влади тражене информације у вези са поступањем надлежних органа и службеника у случајевима напада на новинаре и имовину медија. С тим у вези, Влада је задужила међуресорне тимове за расвјетљавање напада на новинаре и тешка кривична дјела да интензивирају активности и да приоритетно, благовремено и дјелотворно поступају у циљу откривања и санкционисања извршилаца ових дјела.

Уважавајући препоруку Комисије, нови директор Управе полиције, након разговора са предсједником Комисије, доставља информације без затамњивања личних података, као што то раде и други надлежни органи, уз обавезу Комисије да са личним подацима из материјала поступа у складу са Законом о заштити података о личности.

Задужен је главни полицијски инспектор да, по потреби, остварује дневну комуникацију са представницима медијских кућа, у вези конкретних предмета везаних за њих. Такође, Комисија има могућност да позове инспектора који ради на предмету да присуствује сједници Комисије ради пружања додатних појашњења и информација о статусу и току конкретног предмета.

Раније су, такође на захтјев Комисије и у складу са инструкцијом Владе, обезбијеђене накнаде за рад члановима Комисије и успостављена пракса редовног објављивања Извјештаја Комисије на сајту Министарства унутрашњих послова.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?