Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 93. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

ФОТО: 93. сједница Владе Црне Горе (24.6 МБ)


Влада Црне Горе је, на данас одржаној 93. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, усвојила Извјештај о реализацији Плана оптимизације јавне управе 2018-2020, за период 01. јул – 01. септембар 2018. године. У расправи је оцијењено да је квалитетна координација процеса већ у првом извјештајном периоду резултирала успостављањем тренда смањења запослености - укупно смањење броја запослених износи 339, при чему 96 на централном и 243 запослених на локалном нивоу. Изражавајући задовољство оствареним резултатима, Влада је исказала одлучност да настави са планираним активностима у погледу остварења цијљева реформе јавне управе као једног од својих кључних програмских приоритета и предуслова укупног друштвено-економског развоја.

Влада се упознала с Извјештајем о раду Комисије за праћење поступања надлежних органа у истрагама случајева пријетњи и насиља над новинарима, убистава новинара и напада на имовину медија за период од 23. јануара 2018. године до 23. маја 2018. године и усвојила Извјештај о реализацији Закључака Владе Црне Горе, број: 07- 393, од 15. фебруара 2018. године, са сједнице од 8. фебруара 2018. године.

Исказана је чврста опредијељеност Владе да, у оквиру својих надлежности, у континуитету афирмише и унапрјеђује амбијент у којем ће новинари и медији професионално обављати свој посао без страха за своју безбједност, и констатовано да су надлежни органи, слиједећи инструкције Владе, поступили по свим препорукама Комисије за медије.

Донијета је ревидована Стратегија развоја шума и шумарства (2014-2023). Ревизији се приступило у циљу усаглашавања важеће Стратегије са усвојеним концептом реорганизације концесионог система коришћења шума за наредни период. Кључни циљ документа је унапређење постојећег стања свих шума тако да заштитне, еколошке, социјалне и економске функције шума буду избалансиране, а одрживост обезбијеђена. Поред осталог, прописом се подржава оснивање нових привредних субјеката на тржишту услуга у сектору коришћења шума, унапређује пословни амбијент у смислу да ће мала предузећа лакше долазити до потребне сировине за производњу, а с обзиром на то да је крајњи циљ формирање берзе дрвета у Црној Гори, примјеном прописа подстиче се и тржишна конкуренција, кроз развој флексибилнијег система продаје дрвета у Црној Гори и увођење ланца одговорности и контроле промета дрвних сортимената.

У оквиру укупних активности на унапређењу политика у области запошљавања, Влада је усвојила Информацију о спровођењу активности у вези са успостављањем Информационог система тржишта рада. Кључни производ Информационог система тржишта рада је онлине платформа која ће бити први пут креирана као извор обједињених релевантних података тржишта рада доступних на једном мјесту. Ријеч је о web страници на којој ће бити доступне информације о различитим показатељима тржишта рада који се превасходно односе на запосленост, незапосленост и активност радне снаге (укључујући посебне категорије лица према старосним групама и полу), затим отварање нових радних мјеста, младе који нису у систему образовања нити су запослени, одрасле у неформалном образовању, тражиоце посла на евиденцији Завода за запошљавање, раднике према врсти радног времена и остали показатељи. Успостављање новог информационог система имаће посебан значај у погледу информисања младих приликом избора каријере, анализа трендова у погледу понуде и тражње за вјештинама, те пружању информација о услугама и програмима образовања, обука и запошљавања.
  
Влада је усвојила Информацију о реализацији пројекта МНЕ6005 „Унапређење ЦТ дијагностике за дјецу у Црној Гори” кроз сарадњу Црне Горе и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА). Пројекат се односи на набавку најсавременијег ЦТ уређаја за потребе Института за болести дјеце КЦ ЦГ, вриједног 700.000,00 еура, од чега ће ИАЕА обезбиједити износ од 500.000,00 еура, док ће финансијски удио Црне Горе бити 206.000,00 еура (200.000,00 еура + 3 одсто подршке Програму техничке сарадње).

Влада је усвојила Информацију о раскиду Уговора о заједничким развојним и истраживачким пројектима, број 803-7412/13-7 од 06.03.2017.године, закљученог између Министарства одбране Црне Горе и Контроле летења Србије и Црне Горе СМАТСА и дала сагласност да се споразумно раскине Уговор. У расправи је наглашено да ће се неутрошена средства, предвиђена за спровођење овог Уговора, преусмјерити за реализацију Уговора о дугорочном закупу локације „Врсута“ за потребе постављања радарског система Контрола летења Србије и Црне Горе. Оцијењено је да ће се на тај начин остварити значајни бенефити за Министарство одбране, јер ће се приходи од издавања у закуп у износу од 22.000,00 еура на мјесечном нивоу користити за модернизацију и развојне пројекте Војске Црне Горе.

Влада је усвојила Информацију о продаји станова којима располаже Универзитет Црне Горе ради измирења доспјелих обавеза, рјешавања стамбених потреба запослених и унапређења рада Универзитета и дала сагласност на одлуке Управног одбора Универзитета о покретању поступка продаје непокретности.
  
Влада је донијела Одлуку о изради Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана „Доња Горица за захват коридора Цетињског пута и јужне обилазнице у Подгорици и Одлуку о одређивању руководица израде Измјена и допуна Детаљног урбанистичког плана.Такође, донијета је и Одлука о изради Измјена и допуна Локалне студије локације „Михиња“ у Подгорици и Одлука о одређивању руководиоца израде Измјена и допуна Локалне студије локације „Михиња“ у Подгорици и висини накнаде за руководиоца и стручни тим.

Министарство пољопривреде и руралног развоја је упознало Владу са Информацијом о могућем утицају изградње мини-хидроцентрале и других планираних на прекограничном водотоку Црна Гора - Албанија ријека Цијевна. Влада је информисана да су ресорна министарства већ покренула процедуре ка надлежним органима Републике Албаније како би обезбиједили цјеловиту информацију на основу које би требало да буде процијењен евентуални утицај планираних објеката на ток и водни потенцијал ријеке Цијевне на црногорској страни.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела Рјешење о именовању Драгане Ченић, дипл. инг. архитектуре, за савјетницу предсједника Владе Црне Горе.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?