Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана радионица „Климатске промјене и финансијски оквир за финансирање климатских акција у земљама Западног Балкана“

Објављено: 12.10.2018. 15:38 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Регионална радионица под називом „Климатске промјене и финансијски оквир за финансирање климатских акција у земљама Западног Балкана“, у организацији Програма Уједињених нација за развој (УНДП), одржана је у Тирани, Албанија, у периоду 8-9. октобар ове године.

На овој конференцији учествовали су Ивана Војиновић генерална директорица Директората за животну средину, Ешеф Хусић генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове као и професор Саша Поповић и Александра Киковић из УНДП-а. Поред представника из Црне Горе, на конференцији су учестовали и високи представници ресорних министарстава из области животне средине и климатских промјена Албаније, Босне и Херцеговине, Србије, Македоније и Косова.

Генерални директор Хусић одржао је презентацију на тему климатских промјена у Црној Гори у оквиру које је изложио основне информације о Еко-фонду као механизму којим ће се омогућити финансирање климатских акција. Он је, такође, говорио о чињеницама и сложеностима проблема климатских промјена у Црној Гори које највише погађају секторе туризма, пољопривреде, биодиверзитета и шума, рибарства и аквакултуре као посљедица раста средњих годишњих температура, таласа врућина са утицајем на здравље људи, вјетрова, пожара, екстремних и неуједначених падавина, водних ресурса и слично.

Хусић је навео да Министарство одрживог развоја и туризма има кључне надлежности за област климатских промјена, креирањем политике и доношењем релевантних прописа, те да су активности Директората за климатске промјене и медитеранске послове усмјерене на реализовање стратешког и успостављање законодавног оквира, који ће регулисати смањење интензитета емисија гасова стаклене баште, као главног узрочника промјене климе, као и прилагођавање на негативне ефекте изазване насталим климатским промјенама, и то доношењем Закона о климатским промјенама чија се јавна расправа очекује у наредном периоду.

Према ријечима Хусића, Закон о климатским промјенана представља један од најважнијих, системских закона који ће Црна Гора усвојити у процесу приступања Европској унији обухватом преговарачког поглавља 27. Заштита животне средине и климатске птромјене.

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?