Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нурковић и Орав разговрали о најважнијим инфраструктурним пројектима у области саобраћаја

Објављено: 12.10.2018. 20:22 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић састао се данас са шефом Делегације Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, Аиво Оравом.

Тема разговора били су најважнији инфраструктурни пројекти у области саобраћаја, те њихова динамика и реализација, са акцентом на аутопут Бар Бољаре као најважнији пројекат у новијој историји Црне Горе.

Министар Нурковић је нагласио да очекује подршку Европске Уније у наставку реализације пројекта аутопута Бар-Бољаре, који је на министарском састанку ЕУ-Кина у јулу ове године, дефинисан као један од приоритетних пројеката за реализацију у оквиру платформе повезивања ЕУ-Кина.

Аутопут Бар Бољаре је и са стране ЕУ означен као један од приоритетних пројеката који се налазе у зони коридора Блиски Исток - Источни Медитеран на Западном Балкану.

Нурковић је подсјетио да аутопут Бар-Бољаре, као дио СЕЕТО путног правца 4, након индикативног проширења ТЕН-Т мреже 2015. године представља продужетак коридора Блиски Исток - Источни Медитеран на Западни Балкан.

"Очекујемо подршку Делегације ЕУ у Црној Гори како би позив да испоље своје интересовање за реализацију осталих дионица дошао до што већег броја европских компаније чије присуство сматрамо веома важним и желимо да осигурамо на реализацији пројекта аутопута Бар-Бољаре, настављајући на неки начин традицију, јер је код реализације приоритетне дионице надзор повјерен француско-италијанском конзорцијуму ИНГЕРОП-ГЕОДАТА, а правни консултант је била румунска компанија ТУЦА-СБАРЦЕА", закључио је Нурковић.

Господин Орав је захвалан на указаној прилици за разговор о сарадњи у области саобраћаја, истичући да ЕУ годишње у Црној Гори троши 35 милиона еура, при чему се значајан дио односи на саобраћајну инфраструктуру.

На крају састанка је изражена обострана спремност и жеља за даље унапређење сарадње, али истакнут је и значај јачања кадровског потенцијала, што се процијењује као посебно важан развојни фактор након приступања Црне Горе Европској унији.



Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?