Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најсавременија терапија о трошку државе

Објављено: 11.10.2018. 21:13 Аутор: Министарство здравља
Ministarstvo zdravljaЦрна Гора је обезбиједила најсавременије терапијске процедуре за лијечење грађана обољељих од ендокринолошких болести, и то о трошку државе, саопштио је министар здравља Кенан Храповић. Он је на Првој заједничкој конференцији ендокринолога Црне Горе и Србије са међународним учешћем, одржаној у Будви, казао да се савремено друштво суочава са хроничним незаразним болестима које попримају епидемијске размјере.

Храповић је навео да дијабетес, гојазност, као и све учесталији неуроендокрини тумори постају озбиљан изазов, који све ставља пред неодложан задатак заустављања тог тренда.

„И Црна Гора је дио статистике која забрињава“, рекао је Храповић и додао да је као потврда одлучног става државе да се озбиљно ухвати у коштац са пошастима данашњице, у фебруару конституисан Национални савјет за координацију и превенцију хроничних незаразних болести, на чијем је челу премијер Душко Марковић.

Храповић казао да се у Министарству труде и унапређују црногорски здравстевни систем у свим сегментима.

Како је истакао, нова листа љекова представља велики искорак у фармако терапији Црне Горе и с правом се може назвати пројектом од националног значаја.

„То ћете, вјерујем, потврдити и Ви, стручњаци из ендокринологије, за чију област су обезбијеђене најсавременије терпијске процедуре за лијечење наших грађана, а које се обезбијеђују из средстава Фонда здравства, односно пацијенти не учествују у партиципирању трошкова“, навео је Храповић.

Напредак у медицини, према његовим ријечима, дешава се брзином коју не успијевају испратити и много развијеније земље од Црне Горе.

„Али нова листа љекова пројекат је којим раме уз раме стојимо са много напреднијим здравственим системима и на којима нам завиди регион“, истакао је Храповић.

Он је поручио да ће Влада, јасном визијом и стратегијом сузбијања и смањења тих болести наставити са реализацијом политика у сегменту јавног здравства које су дефинисане Мастер планом развоја здравства до 2020. године.

„А управо Ви, уважени љакари, прва сте линија одбране И један од најзначајнијих чинилаца успјешности спровођења наших политика“, закључио је Храповић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?