Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора напредовала у Извјештају о глобалној конкурентности 2018

Објављено: 17.10.2018. 16:15 Аутор: Министарство финансија
Свјетски економски форум публиковао је Извјештај о глобалној конкурентности 2018, којим се анализира конкурентност економија у 140 држава свијета.

Црна Гора на овогодишњој листи Свјетског економског форума (WЕФ) заузела је 71. мјесто, што је за 6 позиција боље у односу на прошлогодишњи Извјештај, односно за 2 позиције боље у поређењу са ревидираним прошлогодишњим рангом. 

Индексом је обухваћено 12 области, тзв. стубова, који се сматрају од посебног значаја и утицаја на конкурентност једне земље. Посебно су препознати резултати остварени у области тржишта рада, који су условили побољшање ранга овог индикатора за 49 позиција у односу на прошлогодишњи Извјештај (са 74. на 25. мјесто).

Земље региона на љествици глобалне конкурентности заузеле су сљедеће позиције: Словенија (35. мјесто), Србија (65. мјесто), Хрватска (68. мјесто), Албанија (76. мјесто), Македонија (84.мјесто) и Босна и Херцеговина (91. мјесто).

У топ 10 земаља свијета са аспекта конкурентности сврстане су: САД, Сингапур, Њемачка, Швајцарска, Јапан, Холандија, Хонг Конг, Велика Британија, Шведска, и Данска.

Уз Извјештај о лакоћи пословања Свјетске банке, Фраисер извјештај, као и објаве кредитних рејтинг агенција “С&П” и “Моодy`с” о кредитном рејтингу Црне Горе, ранг у Извјештају о глобалној конкурентности 2018 је још једна потврда реформских напора црногорске Владе у одржању стабилности јавних финансија, јачању конкурентске позиције и реализацији мјера предвиђених фискалном стратегијом.
                   
ПР СЛУЖБА МИНИСТАРСТВА ФИНАНСИЈА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?