Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан радни ручак са амбасадорима држава чланица ЕУ

Објављено: 17.10.2018. 22:57 Аутор: КЕИ
Министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић и главни преговарач Александар Дрљевић данас су, на радном ручку са амбасадорима држава чланица ЕУ акредитованим у Црној Гори, разговарали о оствареним резултатима у процесу приступања ЕУ и представили даље активности у овој години.

Радни ручак с амбасадорима је организован у оквиру пројекта који спроводе Канцеларија за европске интеграције и Фондација Конрад Аденауер, а који има за циљ информисање јавности о процесу приступања Црне Горе Европској унији.

Министар Радуловић је истакао да је црногорска администрација испунила све обавезе у поглављу 27 - Животна средина и климатске промјене и, будући да су испуњени и сви технички предуслови, пренио очекивање да ће то поглавље бити отворено до краја године.

KEI

Подсјетио је да 27. поглавље представља једно од најтежих и најскупљих, а да је у тој области током посљедњих десет година уложено више од 200 милиона еура за унапређење управљања отпадом, отпадним водама, изградњу водоводне и канализационе мреже у свим црногорским општинама, достизање стандарда квалитета ваздуха и очување разноликости биодиверзитета, кроз управљање заштићеним подручјима и заштиту биљних и животињских врста.

„Поред владавине права и економског развоја, очување животне средине је један од кључних приоритета Црне Горе. Вјерујем да ће отварање преговора у овој области представљати подстрек за наставак спровођења квалитетних реформи у роковима дефинисаним кроз преговарачку позицију“, поручио је министар Радуловић.

KEI

Главни преговарач Дрљевић је подсјетио на кључне резултате који су остварени у преговорима, с акцентом на резултате у области владавине права.

Истакао је да је испуњавање привремених мјерила из 23. и 24. поглавља, али и финализација рада на испуњавању завршних мјерила, у фокусу свих обавеза Владе и преговарачке структуре. Дрљевић је додао и да се Влада припрема за наредну фазу преговора, у којој ће услиједити постепено затварање преговарачких поглавља.

KEI

„Иако је још доста посла пред нама, увјерен сам да након шест година вођења преговора имамо резултате којима се можемо похвалити. Имајући у виду да су законодавни и институционални оквир готово заокружени, Влада и преговарачка структура ће се у наредном периоду фокусирати на остварење мјерљивих резултата у пракси који ће донијети виши квалитет живота грађанима“, поручио је Дрљевић.

Амбасадори држава чланица ЕУ су поздравили остварене резултате и пренијели пуну подршку својих држава за наставак спровођења реформи. Оцијенили су да је Црна Гора досадашњим радом и напретком у процесу европске интеграције показала да има капацитете и да заслужује чланство у ЕУ.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?