Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Преговори са ЕУ јединствена прилика за развој црногорских општина

Објављено: 18.10.2018. 16:52 Аутор: КЕИ
Преговарачки процес је јединствена прилика за развој локалних самоуправа и јачање њихових капацитета, што ће осигурати да се црногорске општине позиционирају као снажан партнер и Влади и Европској унији, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Он је данас у Никшићу говорио на отварању 11. састанка Заједничког савјетодавног одбора између Комитета региона ЕУ и Црне Горе, који је, како је истакао, је одлична прилика за разговор о питањима од значаја за локалне самоуправе и томе како могу допринијети што квалитетнијем путу Црне Горе у ЕУ.

Дрљевић је нагласио да је реформа у свим преговарачким областима од великог значаја за развој локалних самоуправа, јер оне представљају прву линију пружања услуга грађанима.

KEI

„Интеграција у ЕУ доноси бројне користи и могућности, али и обавезе за које се треба квалитетно и на вријеме припремити. Управо зато носиоци власти у општинама морају бити свјесни да стално улагање у развој административних капацитета представља истовремено и потребу и одговорност локалних самоуправа, а да је преговарачки процес јединствена прилика за достизање развоја који ће осигурати да се позиционирају као снажан партнер како Влади, тако и партнерима из Комитета региона ЕУ“, навео је Дрљевић.

Додао је да је снажење капацитета посебно важно за повлачење средстава из европских фондова и припрему и реализацију важних пројеката, као и да су досадашњи резултати у коришћењу Ипе показали да су поједине локалне самоуправе веома озбиљно и зрело приступиле том питању.

KEI

„У претходном периоду локалне самоуправе су спровеле укупно 65 пројеката у оквиру програма прекограничне и транснационалне сарадње, вриједности за црногорске партнере око 11 милиона еура. Захваљујући овим пројектима, институције и организације из пограничних подручја су учествовале у заједничким активностима у области пољопривреде, туризма, економије, историјског и културног насљеђа, социјалне инклузије, као и бројним другим активностима које су унаприједиле квалитет живота грађана“, подсјетио је главни преговарач.

Учесницима састанка Заједничког савјетодавног одбора обратили су се и предсједник Општине Никшић Веселин Грбовић, градоначелник Пријестонице Цетиње и копредсједавајући Одбора, Александар Кашћелан, Чланица општинског Вијећа Худинг и копредсједавајућа Одбора, Јелена Дрењанин, шеф Делегације ЕУ у Подгорици Аиво Орав и представник Комитета ЕУ региона Франко Иакоп. Учесници састанка разговарали су, током двије тематске сесије, о управљању људским ресурсима на локалном нивоу и значају заштите природне и културне баштине.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?