Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представљене могућности у оквиру прекограничног Програма Србија- Црна Гора и Медитеранског транснационалног програма

Објављено: 18.10.2018. 20:03 Аутор: КЕИ
Програм Србија - Црна Гора 2014 - 2020 представља наставак успјешне сарадње који су Оперативне структуре двије државе успоставиле у претходној перспективи (2007-2013), када су реализована 34 пројекта укупне вриједности 6,2 милиона еура, оцијењено је током информативних дана о ИПА Програму прекограничне сарадње Србија - Црна Гора 2014-2020 и Интеррег Медитеранском транснационалном програму 2014-2020.

Информативне сесије су организоване у свим црногорским општинама у периоду од 1. до 12. октобра 2018, у организацији Канцеларије за европске интеграције. Циљ ових догађаја био је да се потенцијални корисници и заинтересована јавност упозна са могућностима финансирања кроз ове програме сарадње, као и најаве предстојећи позиви за достављање предлога пројеката.

KEI

Досадашњи пројекти значајно су унаприједили сарадњу људи и заједница и допринијели друштвено – економском развоју у програмском подручју. Наставак програма у периоду 2014-2020, чија је вриједност 8.4 милиона еура, отвара могућности за финансирање пројеката који подстичу развој и сарадњу између људи и институција у пограничним областима двије земље, оцијењено је током сесија. Представници Канцеларије за европске интеграције представили су карактеристике Програма и посебно се осврнули на његове тематске приоритете, који се у највећој мјери односе на подстицање запошљавања и мобилност радне снаге, заштиту животне средине и прилагођавање климатским промјенама, унапређење туризма и валоризацију културног и природног насљеђа.

Током представљања Интеррег Медитеранског транснационалног програма 2014 - 2020 саопштено је да овај програм представља један од најзначајнијих инструмената кохезионе политике, која је дијелом усмјерена на дугорочни развој медитеранског подручја и јачање транснационалне сарадње између региона и земаља учесница. Представници Канцеларије за европске интеграције указали су на значајан ангажман црногорских корисника који су током претходне перспективе учествовали у 11 пројеката, као и да тренутно учествују у 9 пројеката приближне вриједности 982.000 еура. Наглашено је да ће предстојећи позив за достављање предлога пројеката, бити усмјерен на иновације, као и очување и промоцију природних и културних ресурса.

Позив за достављање предлога пројеката за Интерег Медитерански програм очекује се до краја 2018, док се за Програм са Србијом очекује почетком 2019.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?