Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предлог програма ИПА 2018 представљен невладиним организацијама

Објављено: 19.10.2018. 15:57 Аутор: КЕИ
У Црној Гори је, у оквиру предлога програма ИПА 2018, у сектору владавине права планирана, реконструкција и адаптација судова у четири општине, изградња Специјалне здравствене установе у оквиру ЗИКС-а, док је у области здравствене заштите планирана изградња Клинике за инфективне болести и Клинике за дерматовенерологију, као и унапређење опреме у микробиолошким лабораторијама у Црној Гори.

Канцеларија за европске интеграције одржала је у Подгорици презентацију невладиним организацијама предлога програма ИПА 2018 чији укупни буџет износу 44,2 милиона еура и који је усмјерен на подршку областима: владавина права и темељна права; пољопривреда и рурални развој; здравство и социјална заштита; европске интеграције; програми Европске уније; Инструмент за пољопривреду и рурални развој (ИПАРД ИИ) и цивилно друштво.

KEI

Догађају су, осим представника Канцеларије, присуствовали представници ресорних министарстава, невладиних организација и Делегације Европске уније у Црној Гори.

Замјеница главног преговарача и национална ИПА координаторка Ивана Глишевић Ђуровић представила је предлог националног програма ИПА 2018 и приоритете који су овим програмом подржани. Истакла је да је презентација још једна потврда настојања Канцеларије за европске интеграције да невладин сектор у укључи у све аспекте процеса интеграције у ЕУ, те да консултације с представницима цивилног друштва током програмирања Ипе остану уобичајена пракса.

KEI

Шеф Одсјека за сарадњу у Делегацији Европске уније у Подгорици Херман Шпиц изразио је наду да ће подршка ЕУ бити искоришћена за максимизирање ефеката реформи и испуњавање црногорских приоритета. Нагласио је потребу јачања координације између владиног и невладиног сектора, као и повећање учешћа организација цивилног друштва у раду секторских радних група за програмирање претрпиступне подршке.

Шпиц је информисао да ће сљедеће године опет бити расписани позиви за подршку невладиним организацијама из Инструмента за цивилно друштво, док је Ивана Глишевић Ђуровић подсјетила представнике невладиних организација на тренутно отворене али и планиране позиве за достављање предлога пројеката у оквиру програма прекограничне и транснационалне сарадње.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?