Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте предложио Влади да дâ у закуп бивши војно-туристички комплекс „Медитеран“ на Жабљаку

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је, на данас одржаној XИВ сједници којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио Извјештај о резултатима преговора по основу међународног јавног тендера за издавање у дугорочни закуп земљишта војнотуристичког комплекса „Медитеран“, Жабљак, са Предлогом одлуке о давању у дугорочни закуп земљишта војнотуристичког комплекса „Медитеран“, Жабљак и Предлогом уговора о давању у дугорочни закуп земљишта војнотуристичког комплекса „Медитеран“, Жабљак који је доставила Тендерска комисија за валоризацију туристичких локалитета.

Влади је предложено да усвоји Извјештај, утврди одлуку о давању земљишта у дугорочни закуп и овласти министра одрживог развоја и туризма Павла Радуловића да потпише одговарајући уговор.

У Информацији је наведено да је тендер за туристичку валоризацију тог локалитета расписан 5. децембра 2013, да су више пута продужавани рокови за подношење понуда и откуп документације, те да се на нови тендер, објављен 13. септембра 2017. године на основу иновиране документације, јавио конзорцијум који чине ЦГ СКИ доо Жабљак и Балтиц Интернатионал Традинг из Талина, Естонија, да је понуда оцијењена као формално исправна те да су након тога отворени преговори са понуђачем. Битни елементи предложеног уговора су: 30-огодишњи закуп комплекса површине 13.951 м² са унапријед плаћеном фиксном цијеном закупа од 1,01 еуро по квм годишње и унапријед уплатом закупнине за првих пет година; варијабилна закупнина у вриједности од 5 одсто прихода остварених у финансијског години, и инвестициони програм који укључује градњи 5,4 милиона вриједног ризорта категорије 5 звјездица у року од 27 мјесеци.

Савјет је размотрио Извјештај о извршеној контроли изведених радова и нивоа уложених инвестиција у складу са инвестиционим програмом пројекта „Портонови“ – Кумбор, Херцег Нови, за период 08.02.2013. – 31.12.2016. године, који је доставило Министарство одрживог развоја и туризма.

У Извјештају се констатује, међу осталим, да су укупна улагања од почетка реализације пројекта закључно са 31. децембром 2016. године износила 183.724.250 еура, што је 3,53 пута више од износа Уговором одређене обавезне инвестиције од 52 милиона еура, за исти период као и да је Држава Црна Гора по основу накнада за порезе и доприносе, царине и друге дажбине остварила укупан приход износу од 24.826.136 еура, од чега је општина Херцег Нови на име накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта приходовала износ од 5.640,683 еура, док је Регионални водовод Црногорско приморје приходовао износ од 1.261,098 еура за изградњу регионалног система водоснабдијевања.

Размотрен је Извјештај о чињеничном стању у вези са унапријед договореним процедурама спроведеним у вези са захтјевом Државе Црне Горе наведеним у Уговору о закупу ХТП „Улцињска ривијера“ број 07-381/02 за период од 25. септембра 2017. – 1. јуна 2018. године, који је доставило Министарство одрживог развоја и туризма. Влади је предложено да усвоји Извјештај у којем је констатовано, међу осталим, да је компанија Карисма Хотелс Адриатиц Монтенегро Д.О.О. инвестирала у оквиру прве фазе укупно 15.819.549 еура; да су реализована инвестициона улагања већа за 54,5% од Уговором о закупу предвиђеног износа за реализацију Прве фазе инвестиције од 10.240.000 еура; да је адаптиран Хотел Беллевуе са депадансима Авала, Борик и Цер, чиме су постојећи капацитети од 257 смјештајних јединица унапријеђени у категорију од четири звјездице; те да је у уређење Комплекса Хотел Холидаy Виллагес Монтенегро и у адапатцију дијела хотела Олyмпиц уложено 1.692.000 еура.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте је размотрио Информацију о испуњености услова за враћање прве банкарске гаранције „Глобал Портс Холдингу“, коју је доставило Министарство саобраћаја и поморства, и предложио Влади да констатује да ова компанија уложила у санацију и ојачање конструкције јужне обале Гата 1 износ од 474.073,90 еура, чиме су се стекли услови за повраћај прве банкарске гаранције.

Размотрена је Информација о статусу реализације инвестиционог Уговора за продају 74,9749% акцијског капитала друштва „Јадран“ АД Пераст са припадајућим анексима, коју је доставило Министарство одрживог развоја и туризма. Влади је предложено да констатује се да је инвеститор у потпуности испунио обавезе које су биле дефинисане Уговором за продају 74,9749 одсто акцијског капитала друштва „Јадран“ АД Пераст, Анексом И и Анексом ИИ Уговора, чиме су се стекли услови за брисање хипотеке на заложеној имовини.

Савјет је прихватио захтјеве Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ А.Д Игало и дао сагласност за закључење уговора са ПВК „Јадран“ из Херцег Новог о коришћењу спортског базена Института Игало од 1. новембра до 30. априла и са О.Ш. Дашо Павичић из Игала о коришћењу простора-објекта и дијела парцеле за извођење наставе.

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте се упознао са информацијом о статусу приватизационог уговора за ПЗУ Општа болница „Мељине“ коју ја је припремљена у складу са Закључком Савјета донијетим на XИИ сједници на захтјев члана Савјета Срђе Кековића.

Савјет се упознао са Информацијом Радног тима образованог у складу са закључцима Савјета за приватизацију и капиталне пројекте бр. 01-282 од 23.јула 2018.године, поводом захтјева друштва „Вектра Бока” АД Херцег Нови.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?