Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пододбор за трговину, индустрију, царине, порезе и сарадњу са другим земљама кандидатима: Радити на затварању поглавља

Објављено: 23.10.2018. 17:54 Аутор: КЕИ
Напредак који је Црна Гора остварила у областима трговине, индустрије, царине и пореза допринијеће повећању броја отворених и затворених поглавља у наредном периоду, оцијењено је на састанку Пододбора у чијој су надлежности те преговарачке области.

Представници црногорских институција су на једанаестом састанку Пододбора за трговину, индустрију, царине, порезе и сарадњу са другим земљама кандидатима представницима Европске комисије представили напредак остварен у преговарачким поглављима која су у надлежности овог Пододбора: поглављу 1 – Слободно кретање робе, поглављу 16 – Порези, поглављу 20 – Предузетништво и индустријска политика, поглављу 29 – Царинска унија и поглављу 30 – Вањски односи.

KEI

Замјеник главног преговарача за поглавља правне тековине ЕУ Марко Мрдак поновио је одлучну опредијељеност Црне Горе према чланству у ЕУ.

„Надам се да ћемо ову статистику 31 отвореног и три привремено затворена поглавља у наредном периоду побољшати, нарочито имајући у виду да је стање у овом Пододбору доста добро и да имамо отворена поглавља и међу њима једно привремено затворено. Вјерујем да ћемо дефинисати који су предстојећи кораци, како бисмо до наредног Пододбора можда затворили још једно преговарачко поглавље“, истакао је Мрдак.

Замјеница шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за сусједску политику и преговоре о проширењу Барбара Хесус-Жимено казала је да су Црна Гора, али и Европска комисија, урадили доста посла у правцу заједничког циља – чланства Црне Горе у ЕУ.

KEI

Она је указала на важност овог Пододбора и напредак у областима слободног кретања радника, трговине, економског развоја, предузетништва и опорезивања, које је, како је истакла, од суштинског значаја за прикупљање средстава и задовољења очекивања црногорских грађана. Кључно је, додала је Хесус-Жимено, да људи и производи улазе у земљу законито и да се порези убирају тамо гдје је то потребно.

„Подстичемо вас да и даље идете у том правцу на домаћем тржишту и да Црна Гора буде још конкурентнија“, додала је она.



СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕУ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕУ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?