Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Обавеза Владе да спроводи одлуке Уставног суда, што је учињено и у случају Закона о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu
        
    
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је одговарајући на питање посланика Јанка Вучинића које се односило на Закон о измирењу обавеза према бившим радницима КАП-а, истакао да је већ у првим данима мандата 41. Владе разговарао са представницима пензионера КАП-а, увјерен да ће заједнички постићи договор у вези са спровођењем овог Закона, при чему је у том тренутку, за ту намјену у Буџету било опредијељено око 5,5 милиона еура.

„Дакле, био је опредијељен новац, а Влада не опредјелјује средства за мјере које нема намјеру и да спроведе. Рекао бих да је тиме, више него јасно исказана наша намјера да ставимо тачку на овај вишегодишњи проблем“ – поручио је премијер Марковић.

Предсједник Владе је појаснио да је, увидјевши да Закон који је 2015. године донијела ад хоц већина у претходном сазиву Скупштине има одређене правне мањкавости, и да је као такав непринципијелан и недостатан са аспекта фискалне одрживости, на састанку предложио формирање Радне групе која ће све дилеме отклонити, како би Закон био примјењљив у пракси.

„Односно, језиком разумљивим сваком грађанину – предузео сам све што је неопходно како би се стекли услови да се новац опредијељен у Буџету за бивше раднике КАП-а исплати у најкраћем року, и у складу са законима Црне Горе. Никако друкчије – ни тада, ни данас!“ – истакао је премијер, цитирајући и наводе из званичног саопштења Владе, објављеног након састанка.

Радна група је формирана три дана након тог састанка - 29.12.2016., и у њеном раду су учествовала и два представника бивших радника КАП-а, који нијесу прихватили да се приступи предлагању измјена и допуна Закона, већ су напустили Радну групу.

„Дакле, једнострано је прекинута потреба за даљим дијалогом са Владом, због чега је ово питање добило епилог на Уставном суду, који је својом одлуком 27. марта 2018., дакле ове године, овај закон прогласио неуставним“ – навео је предсједник Владе.

Премијер Марковић је истакао да је уставна обавеза Владе да спроводи одлуке Уставног суда, што је у овом случају и учињено.

„Пошто по устаљеној пракси политизујете сва питања а раднике усмјеравате на политичке а не рецимо на синдикалне ауторитете, а и спочитавате ми да сам под нечијим утицајем спријечио реализацију овог Закона – морам Вам рећи да сте овог пута у праву! У конкретном случају и за мене и за Владу коју представљам, а вјерујем и за све у овој земљи, једино је обавезујућа одлука Уставног суд – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?