Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Стопа незапослености по административној евиденцији у вријеме мандата ове Владе пала са 21% на 17,2%, а по анкетној формули са 17,7 на 14,1%

    
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас у Парламенту да је захваљујући визији и храбрости ове Владе стопа незапослености у Црној Гори по административној евиденцији пала са 21% на 17,2%, а она по анкетној формули са 17,7 на 14,1%, као и да је економски раст земље међу највећим у Европи.

„Управо та визија обезбиједила је да већ двије године имамо економски раст међу највећим у Европи, да се наплата прихода остварује у складу са планом, да се текућа потрошња финансира из изворних прихода, да је стопа незапослености по административној евиденцији у току посљедње двије године пала са 21% на 17,2%, а по анкетној формули са 17,7 на 14,1% “- рекао је предсједник Душко Марковић на Премијерском сату, одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића, које се односило на Закон о репрограму, те на примјену истог, као и на минималну зараду и оптерећење привредних субјеката.

Премијер Марковић је подсјетио да управо ова Влада, у времену доношења непопуларних мјера фискалне консолидације прије нешто више од годину дана, упркос препорукама ММФ-а није повећала пореске стопе на доходак физичких лица и саопштио: „ЦИљ нам је био да обезбиједимо континуитет раста зарада у земљи, и даље унапређење животног стандарда грађана. Подаци свједоче да је са важећом стопом пореза на доходак физичких лица, повећан просјечан број запослених у првих осам мјесеци 2018. године за преко 4.000, док је само у августу тај раст износио преко 7.000 лица у односу на упоредни мјесец претходне године“.

Осврнувши се на чињеницу да државни буџет Црне Горе из године у годину биљежи раст наплате изворних прихода, премијер је појаснио: „Желим да Вам кажем да смо на 18. 10. ове године наплатили преко 163 милиона више, у односу на исти период прошле године. Томе је значајно допринио и снажан економски раст по стопи од 4,7% прошле године и 4,8% у првој половини ове године просјечно, који је кључни предуслов даљег запошљавања и раста зарада. Такође, допринијела му је и борба против неформалне економије кроз повећање броја формално запослених лица, као и активности на даљој наплати пореског дуга и јачању фискалне дисциплине пореских обвезника“.

Он је нагласио и да је од почетка примјене Закона о репрограму, наплаћено 38,68 милиона еура, што је изнад пројекција Владе прављених у вријеме предлагања овог закона.

Премијер је поручио да ће ова Влада и у будућем периоду заједно са Парламентом, социјалним партнерима и осталим заинтересованим друштвеним чиниоцима, тежити проналажењу оптималних рјешења за најважнија развојна и фискална питања.

„Влада мора поступати промишљено, а не популистички. И засигурно се не помаже грађанима стварањем додатног притиска на буџет државе. Због тога ће Влада и у наредном периоду на транспарентан начин, у сарадњи са Парламентом, социјалним партнерима и осталим заинтересованим друштвеним чиниоцима, тежити проналажењу оптималних рјешења за најважнија развојна и фискална питања, а вјерујем да и од Вас можемо имати значају помоћ. Радили сте на евидентирању пореског дуга и то је тежак посао, али видите да смо кренули у његову наплату“- закључио је предсједник Владе Душко Марковић данас у Парламенту.

Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру Премијерског сата (wорд)


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?