Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Резултати у енергетици и пољопривреди дугорочно ће омогућити Црној Гори припадајуће мјесто у корпусу производних и растућих економија

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

  
На данас одржаном премијерском сату, предсједник Владе Душко Марковић је између осталог одговарао и на питање посланика Предрага Секулића из владајуће странке ДСП–а које се односило на валоризацију земљишта, тачније на нове пројекте засноване на дугорочном закупу у области пољопривреде и енергетике.

Премијер Марковић је у свом одговору истакао да су бројни ресурси којима располажемо драгоцјени и доминантно су одрживи и обновљиви. Више од 300 хектара пољопривредног земљишта у државном власништву у општинама Никшић, Котор, Улцињ и Подгорица, које је Влада у последњих годину дана огласила за давање у закуп, биће валоризовано кроз заснивање пољопривредне производње. Само на основу недавно закључених уговора о закупу локалитета у Улцињу, Котору и Подгорици, биће инвестирано укупно 9,2 милиона еура и отворено 40 нових радних мјеста.

У сарадњи са компанијом „13. јул Плантаже“ кроз модел дугорочног закупа, валоризоваће се земљиште ове компаније у Подгорици, Бару, Даниловграду, Бијелом Пољу, Беранама и Андријевици – укупне површине 5.253 ха.

Што се енергетике тиче, велико је интересовање инвенститора за пројекат изградње соларне електране снаге веће од 200 мегавата на Бриској гори у Улцињу. Ријеч је о инвестицији од 170 милиона еура и директним буџетским приходима које ће само по основу закупа земљишта премашити 65 милиона еура за период од 30 година. Овај пројекат ће генерисати и 226 нових радних мјеста.

Очекују се нови тендери за закуп државног земљишта, са циљем изгадње производних објеката који ће користити обновљиве изворе енергије. Први у низу биће тендер за изградњу вјетроелектране у залеђу општина Бар и Будва.

Премијер је оцијенио да је црногорска енергетика коначно сазрела до нивоа који омогућава изградњу нових извора енергије без финансијских потицаја и државних гаранција.

Премијер је закључио да је неопходност валоризације сваког педља црногорске земље на одржив и ефикасан начин јасно опредељење Владе,а све у циљу добра свих грађана Црне Горе.


Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру Премијерског сата (wорд)


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?