Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Унапређење инфраструктуре у Боки Которској, препознато као приоритет у циљу динамизације привредних активности и побољшања доступности свих локација унутар Залива

    
Предсједник Владе Душко Марковић је данас у оквиру премијерског сата одговарао и на питање посланика Андрије Поповића испред Клуба посланика Социјалдемокрта Црне Горе и Либералне партије које се односило на рјешавање инфраструктурних проблема у региону Боке Которске, као и на реконструкцију которског затвореног базена.

Инфраструктирни објекти су од виталног значаја за просперитет Боке и њених грађана, истакао је премијер Марковић. Управо је изградња булевара од Тивта до Јаза жила куцавица једног од најатрктивнијих дјелова наше обале, чијом ће модернизацијом бити унапријеђена саобраћајна проходност и ријешено уско грло у овом дијелу приморског залеђа, рекао је Марковић. За овај пројекат Европска банка за обнову и развој опредијелила је 25 милиона еура,док су средства за ексопропријацију земљишта на којем ће се градити булевар процијењена на износ од 3,5 до 4 милиона еура и биће обезбијеђена из државног буџета.

У оквиру овог пројекта покренуте су активности на изградњи 14 километара новог цјевовода чиме ће се удвостручити капацитет регионалног водоводног система за општине Котор, Тиват и Херцег Нови и обезбиједити додатне количине воде високог квалитета за подручје Боке Которске.

Планирана је и изградња обилазнице око Котора у циљу рјешавања саобраћајних гужви у центру града. Такође важна саобраћајна позиција је и реконструкција дионице пута од Његуша до Тројице, у дужини од 18 км, као наставак радова на алтернативном повезивању Боке Которске са Пријестоницом, преко Ловћена, односно даље са Подгорицом.

Влада је у предходном периоду уложила 10,4 милиона еура у извођење радова на реконструкцији регионалног пута од Цетиња до Његуша, док ће реконструкција дионице до Тројице бити функционалан наставак овог путног правца, рекао је премијер.

Када су у питању улагања у спортску инфраструктуру,вјерујем,истакао је Марковић ,да је Влада својим бројним активностима показала да има јасну визију како унаприједити ову важну друштвену област. Наиме, у септембру 2017.године завршена је конструктивна санација затвореног базена у Котору, у шта је уложено 800 хиљада еура. За сљедећу фазу која подразумијева обнављање свих инфраструктурних и техничких система неопходних за стављање у функцију ватерполо базена и припадајућих свлачионица, Влада ће опредијелити око 4 милион еура.

Што се тиче пројекта изградње спортске дворане у Котору, Влада се у овом случају појављује као суфинансијер.

У току је финална фаза изналажења модела за наставак реализације развојних пројеката Регионалног водовода,међу којим је препознато повезивање општине Херцег Нови на овај систем. Очекује се да ће већ наредне године бити расписан тендер од стране Европске банке за обнову и развој.

Премијер је нагласио да се предуслов квалитетног и дугорочно одрживог развоја заснива на развоју и унапређењу саобраћајне, комуналне и укупне друштвене структуре. Влада на тим питањима ради сваког дана с посебним сензибилитетом према јединственом Бококоторском заливу.

Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру Премијерског сата (wорд)


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?