Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Објекат МЦП на Румији је незаконит и мораће да буде уклоњен

Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је данас да ће објекат који је на врху планине Румије поставила Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве морати да буде уклоњен будући да је нелегалан.

„Ово што се десило ових дана је незаконито, инспекција је изашла на лице мјеста, констатовала стање ствари, донијела записник, записник нијесам имао прилике да видим, али вјерујем да ће ићи у правцу уклањања свега што је у међувремену урађено на том објекту. Вјерујем да ће ићи и прекршајне и кривичне пријаве ако за то буде било услова, а наравно то говори и у прилог чињеници да ће објекат морати да се уклони“ – рекао је предсједник Владе одговарајући у Скупштини на питања новинара након Премијерског сата.

Премијер је оцијенио непримјереним и непотребним да Митрополија црногорско-приморска вјерске објекте гради на нелегитиман и незаконит начин гдје год то било – на Румији или на другим дјеловима теритирије Црне Горе.

„Као што за сваког грађанина важе планска документа и процедуре које та планска документа садрже то мора важити и за Митрополију црногорско-приморску. Њихово духовно и световно опредјељење не може бити разлог нити може бити чињеница која ће их ослободити од примјене закона. Чуди ме да је митрополит Амфилохије [Радовић] дозволио једну такву активност и наставак нелегалних нелегитимних радова на цркви Румија која је претходним рјешењем Министарства уређења простора проглашена нелегалним објектом“ – рекао је предсједник Владе.

Одговарајући на питање новинара када би могло бити очекивано уклањање објекта предсједник Марковић је рекао да нема разлике између било којег нелегалног објекта у земљи и да ће бити процијењено када се буду створили услови..

„Ја само исказујем чуђење да је Митрополија црногорско приморска – која и у световном и у духовном смислу пропагира заједништво, пропагира поштовање закона, поштовање државе, разумијевање људи – примјер нелегалног понашања и непоштовања закона. То је нешто што није добро. И онда не можемо говорити да са те адресе долазе поруке мира које треба да обезбиједи друштвену и укупну стабилност у земљи да учврсти мултивјерски склад који је наша вриједност. Дакле процијенићемо када се створе услови за то. Разговараћемо са Митрополијом. Видио сам да долазе поруке. 'Влада зна гдје је Митрополија.' Не! Митрополија крши закон. Они треба да дођу у Владу и доћи ће у Владу да рашчистимо то питање. Као што мени се сугерише да не треба да реагујемо на сваки тастер и свако звоно које долази са било које стране политичке или друге тако нећемо бити ни тастер Митрополије црногорско-приморске. На једнак начин ћемо се односити према свим проблемима који имаму овај садржај и ову димензију“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић одговарајући на питање новинара након Премијерског сата.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?