Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 95. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  
  
Влада Црне Горе је данас одржала 95. сједницу којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић. Ради усклађивања са измјенама Кривичног законика, Законом о државним службеницима и намјештеницима и отклањања одређених нејасноћа уочених у досадашњој примјени утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности. Предлогом је извршено и усаглашавање са новим Законом о државној управи према коме Завод за извршење кривичних санкција као самостални орган управе постаје Управа за извршење кривичних санкција.

У циљу спровођења Закона о безбједности хране и усаглашавања са правном тековином Европске уније, Влада је усвојила Уредбу о третирању хране јонизујућим зрачењем. Прописано је да се у Црну Гору може увозити и стављати на тржиште само храна третирана јонизујућим зрачењем која потиче из објеката које је Европска Комисија уврстила на листу одобрених објеката за третирање хране јонизујућим зрачењем.

Донијета је Одлука о измјени и допуни Одлуке о образовању радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за област правне тековине Европске уније која се односи на преговарачко поглавље 23 – Правосуђе и темељна права. У дискусији је истакнуто да је, имајући у виду све захтјевнију фазу преговарачког процеса, капацитет радне групе ојачан представником цивилног сектора и Судског савјета, те да је на захтјев Врховног суда замијењен представник овог органа.

На предлог Савета за приватизацију и капиталне пројекте, Влада је усвојила: Извјештај о резултатима преговора по основу међународног јавног тендера за издавање у дугорочни закуп земљишта војнотуристичког комплекса „Медитеран“, Жабљак, с Предлогом одлуке о давању у дугорочни закуп земљишта војнотуристичког комплекса „Медитеран“; Извјештај о извршеној контроли изведених радова и нивоа уложених инвестиција у складу са инвестиционим програмом пројекта „Портонови“ – Кумбор, Херцег Нови, за период од 08.02.2013. – 31.12.2016. године; Информацију о статусу реализације инвестиционог Уговора за продају 74.9497% акцијског капитала друштва друштва „Јадран“ АД Пераст са припадајућим анексима; Информацију о испуњености услова за враћање прве банкарске гаранције „Глобал Портс Холдингу“ и Извјештај о чињеничном стању у вези са унапријед договореним процедурама спроведеним у вези са захтјевом Државе Црне Горе наведеним у Уговору о закупу ХТП „Улцињска ривијера“ број 07-381/02 за период од 25. септембра 2017 – 1. јуна 2018.

Влада је усвојила Информацију о закључењу Уговора о гаранцији између Њемачке развојне банке (КфW) и Црне Горе – Министарства финансија за Уговор о кредиту између Црногорског електропреносног система (ЦГЕС) и Њемачке развојне банке (КфW) за реализацију пројекта “Црногорско приморје: Развој подручја Луштице” и прихватила текст Уговор о кредиту, као и текст Уговора о гаранцији између Њемачке развојне банке (КфW) и Владе Црне Горе. Нацртом Уговора о кредиту, предвиђено је да се средства кредита од 20 милиона еура користе за улагање у енергетску ефикасност објеката и инфраструктуре у систему преноса. Издавање државне гаранције за реализацију овог пројекта предвиђено је Законом о буџету за 2018. годину.

Усвојена је и Информација о Предлогу меморандума о разумијевању узмеђу Завода за извршење кривичних санкција, Њемачке невладине организације „Хелп-Хилфе зур Селбстхилфе“ у НВО „Јувентас“ и прихваћен текст Меморандума. У оквиру пројекта „Подршка социо-економској стабилности у региону Западног Балкана“ који спроводе ове двије невладине организације одобрено је 83.300 еура за потребе финансирања ширења радних активности за затворенике у оквиру затворског система, а које укључују модернизацију и набавку потребне опреме за отварање и реконструкцију старих радионица, као и проширење производње у Заводу.

Влада је усвојила Информацију о недостајућим средствима за завршетак радова на изградњи Заједничког граничног прелаза Затријебачка Цијевна-Грабон. Како би се обезбиједило оптимално функционисање прелаза и добиле све употребне дозволе, Влада је овим поводом задужила Министарство саобраћаја и поморства - Дирекција за саобраћај да изврши плаћање извођачу за изведене радове, из средстава Капиталног буџета за 2018. годину, до висине 150.000 еура.

Влада се упознала са Интерном процедуром за спровођење дознаке стабала, пријема и продаје дрвних сортимената из шума у државној својини у националним парковима – за потребе становништва у руралним подручјима. Кроз ову процедуру становништу у сеоским подручјима ће се обезбиједити снабдијевање дрветом за огријев по нижим цијенама, а омогућава се и боља евиденција која је важна са аспекта газдовања шумама.

Влада је донијела Уредбу о измјени и допунама Уредбе о обједињавању јавних набавки робе и услуга. Иновираним одредбама уредба се усклађује са Законом о буџету и фискалној одговорности прецизнијим дефинисањем поступка обезбјеђења средстава и плаћања за спровођење обједињених јавних набавки.Прописано је да се средстава за спровођење јавних набавки у годишњем закону о буџету планирају сходно опредијељеним износима за наручиоце за чије се потребе врше јавне набавке, у оквиру средстава Управе за имовину, при чему је посебно дефинисан начин плаћања за реализацију јавних набавки које се финансирају из донација из фондова Европске уније и других донација.

Усвојена је Информација о реализацији Уговора о концесији по комбинованом ДБОТ аранжману за истраживање водотока Бабинопољска и техно-економско коришћење водног енергетског потенцијала за производњу електричне енергије. У том контексту, Влада је дала сагласност за преношење 10 одсто удјела друштва „Нормал цомпанy“ д.о.о, Подгорица у концесионом предузећу „Кронор” д.о.о., Подгорица на друштво „Гама Монтенегро“ д о о, Подгорица и прихватила Уговор о преносу удјела.

Влада је усвојила Извјештај о поступку давања концесије на основу енергетске дозволе за коришћење воде са водоизворишта Мерића врело у циљу изградње мале хидроелектране „Миоље поље“ на дијелу водовода „Беране“, донијела Одлуку о давању концесије привредном друштву „Бенегро" д.о.о, Беране и прихватила текст Уговора о концесији.

Усвојена је Информација о одређивању тематског оквира Годишњег пројектног конкурса у 2018. години, из Програма „Креативна Црна Гора: Идентитет, имиџ, промоција”. Циљ конкурса је идентификација тржишно оријентисаних пројеката и производа којима се промовише црногорски креативни и научно-истраживачки сектор, а својим квалитетом обезбјеђују развој културне и креативне индустрије у Црној Гори.

Влада је усвојила Информацију о приступању Црне Горе УНИДРОИТ Конвенцији о украденим или незаконито извезеним културним добрима. УНИДРОИТ Конвенција се примјењује на захтјеве који се односе на међународну реституцију украдених културних добара и повраћај културних добара однесених са територије државе уговорнице противно њеном законодавству. Конвенцијом се дефинишу рокови у којима је могуће поднијети захтјев за реституцију украдених културних добара, право накнаде за посједника културног добра, у случају када није знао да је оно украдено, као и процедуре повраћаја незаконито изнесених културних добара. Приступање. УНИДРОИТ Конвенцији значајно је са аспекта усклађивања националног законодавства са правном тековином Европске Уније у овој области.

Влада је усвојила Информацију о пројекту реконструкције Моста на Ђурђевића Тари са приједлогом писма размјене Владе Црне Горе и Владе Народне Републике Кине, прихватила текст писма и овластила мр Милутина Симовића, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем да у име Владе Црне Горе потпише писмо. С обзиром на то да се ради о врло захтјевном и сложеном послу, како свеобухватне статичке и саобраћајне реконструкције Моста и пратеће инфраструктуре, тако и заштите његове изузетне културноисторијске и амбијенталне вриједности, Влада је оцијенила да су и црногорска и кинеска страна предузеле све неопходне активности за његову успјешну реализацију. Кинеска страна је, поред осталог, преузела обавезу да изради пројекат реконструкције и ојачања Моста, обезбједи потребне машине, опрему и материјале за реализацију, а трошкове ће покрити из средстава бесповратне помоћи у оквиру два уговора о економској и технолошкој сарадњи потписана између двију влада. Додатна средства потребна за пројекат ће се покрити кроз споразум о новој бесповратној помоћи коју ће Кина пружити Црној Гори за 2018. годину.

На сједници је размотрен и Предлог мишљења на Предлог закона о измјенама и допунама Закона о експропријацији, који су Скупштини Црне Горе предложили посланици Предраг Секулић, Марта Шћепановић, Жељко Апрцовић, Никола Ракочевић и Јованка Лаличић. Влада је Предлог закона оцијенила прихватљивим и закључила да се Скупштини достави Мишљење у тексту које је припремило Министарство финансија.У расправи је наглашено да се предложеним измјенама и допунама отклањају одређени недостаци, уочени у досадашњој примјени Закона, који стварају бизнис баријере, а односе се, превасходно, на неоправдано дуго трајање поступка експропријације и поступка одређивања накнаде за експроприсане непокретности. Констатовано је да су предложеним законским рјешењем створене претпоставке да утврђена накнада буде правична, објективна и базирана на тржишним параметрима. Истовремено, предвиђено је да комисија за њено одређивање има пет чланова од којих најмање три морају бити судски вјештаци одговарајуће струке, што ће гарантовати потпуно повјерење странака у њен рад.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?