Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Храповић у Шибенику: Развој црногорског здравства планиран у контексту друштвеног, законског и економског оквира ЕУ

Објављено: 26.10.2018. 20:30 Аутор: ПР служба
Министарство здравља, спроводећи политику Владе Црне Горе, развојем медицинских технологија, набавком најсавременије, софистициране опреме, континуираном едукацијом кадра, изградњом и модернизацијом здравствених објеката, ради на унапређењу и подизању квалитета, ефикасности и сигурности здравствене заштита грађана. Захваљујући томе, данас здравствени систем Црне Горе обезбјеђује преко 95 одсто здравствених услуга грађанима, казао је министар здравља др Кенан Храповић, представљајући црногорски здравствени систем на 121. Конгресу послодаваца у здравству Хрватске, са међународним учешћем, који је почео данас у Шибенику.

Министар Храповић је нагласио да се на путу Црне Горе за улазак у Европску унију, развој здравства додатно планира у контексту друштвеног, законског и економског оквира ЕУ, што је препознато у кључним приоритетима здравствене политике до 2020. године. 

- Министарство здравља континуирано спроводи политику Владе Црне Горе, која има за циљ унапређење и обезбјеђивање квалитетне и доступне здравствене заштите, јер су потребе грађана наш главни задатак. Опредијељеним годишњим буџетом успјели смо да обезбиједимо финансијску одрживост и функционалност здравственог система, захваљујући ефикасном и рационалном располагању тим средствима, нагласио је министар Храповић. 

Он је учеснике конгреса упознао са активностима које су током прошле и ове године започете и реализоване. Између осталог, како је навео, у складу са Мастер планом развоја здравства од 2015-2020 године, почела је примјена електронских сервиса, прије свега електронског заказивања специјалистичких прегледа и дијагностичких процедура, а такође, грађани Црне Горе електронским путем заказати преглед код свог доктора, без одласка у домове здравља и то путем портала Фонда за здравствено осигурање или одговарајуће мобилне апликације. Усвојена је и Нова Листа љекова, као један од најзначајнијих подзаконских аката у фармакотерапији сваке земље, која обезбјеђује савремено, доступно и квалитетно лијечење грађана Црне Горе. 
  
- Влада је за потребе набавке медицинске опреме прошле године обезбиједила 11,8 милиона еура, а до сада је уговорена набавка 9,2 милиона еура вриједне опреме. За ову годину за ту намјену опредијељено је 5 милиона еура, казао је министар Храповић.

Према његовим ријечима, успјешно се спроводи програм Континуиране медицинске едукације здравствених радника, а у циљу превенције хроничних незаразних болести, току је спровођење три скрининг програма за рано откривање карцинма дојке, грлића материце и дебелог цријева. 

- Наше напоре да додатно унаприједимо здравствени систем препознали су наши грађани, што показују истраживања јавног мњења, по којима је забиљежен значајан пораст повјерења у здравствени систем, а здравствени систем Црне Горе прошле године је напредовао девет мјеста на листи Европског здравственог потрошачког индекса (ЕХИЦ) и постигао највећи скок у односу на остале рангиране државе.

Конгрес послодаваца у здравству Хрватске већ низ деценија сваке године организује Удруга послодаваца Хрватске, а високи здравствени државници и стручни експерти и остали учесници, као и актуелне теме, фокусиране на функционисање и пословање здравствених установа, сврставају овај међународни скуп међу најважнијим здравственим догађајима у Хрватској и шире.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?