Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Чланство у ЕУ доноси више средстава за пројекте

Објављено: 29.10.2018. 17:14 Аутор: КЕИ
Фондови који су на располагању државама након чланства у Европској унији омогућиће Црној Гори да за пројекте искористи средства која су шест до осам пута већа од износа годишњег издвајања из ИПА фондова током претприступног периода, поручено је на Семинару о преговарачком процесу у оквиру поглавља 22 – Регионална политика и координација структурних инструмената.

Канцеларија за европске интеграције организовала је дводневни семинар с циљем унапређења сарадње и ефикасности у оквиру Радне групе за поглавље 22, али и како би ширила свијест о важности правовремене припреме за коришћење Европских структурних и инвестицијских фондова, који ће Црној Гори бити на располагању након чланства у ЕУ.

Замјеница главног преговарача и чланица Преговарачке групе задужена за 22. поглавље, Ивана Глишевић Ђуровић, истакла је да средства која су расположива из фондова ЕУ у просјеку износе до 4% бруто друштвеног производа државе кориснице на годишњем нивоу.

„У случају Црне Горе ова средства ће бити искоришћена за спровођење значајних развојних пројеката у различитим областима. Уколико имамо у виду мултипликативни ефекат инвестиција на бруто друштвени производ и општи економски развој, јасно је да ће овако значајан прилив инвестиција из Европских структурних и инвестицијских фондова, уз позитивне ефекте чланства које имамо у осталим поглављима, утицати на интензивирање стопе економског раста у Црној Гори у постприступном периоду. Искуства држава чланица говоре да се након приступања бруто друштвени производ повећа до 5% као посљедица улагања из фондова ЕУ“, рекла је она.

Шефица Радне групе за поглавље 22, Ивана Вујошевић, нагласила је да Црну Гору током периода преговора очекује интензиван посао на успостављању одговарајућег законодавног и институционалног оквира, као и на успостављању система и процедура неопходних за управљање фондовима ЕУ након чланства.

„Увјерена сам да ћемо, уз добру сарадњу, бити на нивоу задатка који нам предстоји и Црну Гору на прави начин припремити за кориштење фондова ЕУ након чланства“, додала је Вујошевић.

Учесници семинара имаће прилику да од експерата из Словеније и Хрватске добију информације "из прве руке" односно чују практична искуства како спровођење кохезионе политике и финансирање пројеката из структурних фондова ЕУ изгледа у пракси.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОР
Е
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?