Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нурковић у Истанбулу позвао турске инвеститоре да наставе да улажу у област саобраћаја у Црној Гори

Објављено: 30.10.2018. 15:03 Аутор: МСП

Министар саобраћаја и поморства Осман Нурковић боравио је јуче у Истанбулу како би учествовао на церемонији отварања новог аеродрома. Церемонији отварања је присуствовало преко 50 делегација предвођених предсједницима држава, Влада, министрима и високим званичницима из цијелог свијета. Датум церемоније отварања аеродрома, 29. октобар 2018. године је уједно и 95. годишњица Републике Турске.

Аеродром је свечано отворио Њ.Е. предсједник Републике Турске, г Реџеп Тајип Ердоган. Он је овом приликом изразио задовољство успјешним завршетком пројекта изградње објекта за којег се предвиђа да ће бити највећи аеродром на свијету када достигне свој пуни капацитет. Истакао је да је отварање овог аеродрома у Истанбулу симбол снаге Републике Турске и њених успјеха у протеклих 95 година постојања. Аеродром Истанбул се гради у четири фазе. Након завршетка прве фазе аеродром ће опслуживати преко 90 милиона путника годишње док ће након завршетка све четири планиране фазе аеродром опслуживати до 200 милиона путника, а биће сједиште више од 100 авиокомпанија, које лете на преко 350 дестинација у свијету. Трошкови изградње овог аеродома износе 10 милијарди и 247 милиона еура.

Поред предсједника Ердогана, на церемонији отварања говорили су и предсједник скупштине г Бинали Јилдирим и министар саобраћаја и инфраструктуре г Мехмет Ћахит Турхан.

Током боравка у Истанбулу, министар Нурковић је искористио прилику и да се билатерално састане са својим колегом, министром саобраћаја и инфраструктуре г Турханом. Министри су изразили задовољство добрим политичким односима, као и досадашњом добром сарадњом двије државе у области саобраћаја, као и у другим областима привреде. Препознали су заједничке области од интереса везане за поспјешивање сарадње у сектору саобраћаја, а као посебно значајне су издвојили сарадњу у области ваздухопловства, поморства и комбинованог транспорта.

Министар саобраћаја и инфраструктуре г Мехмет Ћахит Турхан се посебно фокусирао на унапређење комбинованог транспорта у Црној Гори чију луку Бар и њену добру повезаност са жељезничким и путним мрежама види као кључну за повезивање Републике Турске са остатком Европе. Он је изразио задовољство и што Туркисх Аирлинес одржава 14 летова недељно између двије државе и наду да ће се овај број повећати. Два министра су разговарала и о побољшању сарадње у области крузинг туризма, а министар Нурковић је овом приликом свог колегу обавијестио о постојећим маринама у Црној Гори као и о плановима приватизације бродоградилишта у Бијелој које ће се бавити сервисом и изградњом мега јахти.

Министар Нурковић је свом колеги представио и план давања у концесију аеродрома у Црној Гори и истакао да постоји интересовање значајног броја турских компанија за аеродрроме. Он је искористио прилику и да истакне велики интерес турских компанија и инвеститора за област путне инфраструктуре и улагање у туристичке капацитете у Црној Гори. Министар Нурковић је такође позвао друге заинтересоване партнере да наставе да улажу у област саобраћаја и друге секторе чији је развој неопходан за подизање конкурентности црногорске привреде. У циљу унапређења сарадње у свим видовима саобраћаја, министри су се сложили да формирају Заједничку комисију за саобраћај која це се бавити питањима од значаја у свим секторима..

На крају, министар Нурковић је честитао колеги завршетак прве фазе новог аеродрома у Истанбулу и пожелео успјех у будућем периоду.

Министарство саобраћаја и поморства

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?