Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Видно унапријеђени сви аспекти црногорског правосудног система

Објављено: 30.10.2018. 18:49 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  

У великој мјери захваљујући управо успјеху реформе правосуђа, наши међународни партнери данас виде Црну Гору као прву наредну чланицу Европске уније, оцијенио је потпредсједник Владе Зоран Пажин.

Учествујући на свећаности организованој у Будви поводом Дана црногорског судства, потпредсједник Пажин је подсјетио да Црна Гора ове године обиљежава 220 година од донос̌ења Законика Обс̌ц̌ег црногорског и брдског и 130 година од усвајања Опс̌тег имовинског законика за Књажевину Црну Гору. Оцијенио је да поменути историјски акти нијесу само кјучне прекретнице у развоју црногорског правног система, већ и несумњива морална легитимација Црне Горе, као друштва које је идеале правде и људског достојанства уградило у темеље својих вриједности и тиме успоставило трајну духовну и вриједносну блискост са највишим дометима европске цивилизације.

„Овој генерацији црногорских грађана припала је одговорност и част да истрају на овој историјској моралној вертикали и обезбиједе да савремена Црна Гора заузме мјесто које јој припада у заједници европских нација. Поставши равноправна и уважена чланица евро-атлантске заједнице демократских земаља, Црна Гора је већ остварила велики дио овог вјековног сна,“ рекао је Потпредсједник.

Оцијенио је да су у току спровођења актуелне стратегије реформе правосуђа у Црној Гори видно унапријеђени сви аспекти црногорског правосудног система. Ипак, додао је Потпредсједник, на црногорском правосуђу и даље лежи велика одговорност да настави да доприноси напорима извршне и законодавне власти, и укупног црногорског друштва, остварујући циљеве нове стратегије реформе правосуђа за период 2019-2020. Ови циљеви подразумијевају даљу рационализацију правосудне мреже, ефикасно мјерење оптерећености рада судија и времена за рјешавање предмета, смањење броја неријешених судских предмета и даље усаглашавање судске праксе са праксом Европског суда за људска права.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Саопштио је да га радује чињеница да је овогодишња прослава Дана црногорског судства дочекана уз почетак изградње двије стамбене зграде у Подгорици у којима ће породице 130 судија и судских службеника и намјештеника ријешити, под повољним условима, једно од најважнијих егзистенцијалних питања.

Потпредсједник је подсјетио да је Влада дала допринос реализацији овог значајног пројекта, уз велику подршку Главног града, позивајући и друге општине широм Црне Горе да на овакав начин приступе рјешавању стамбених потреба представника судства у осталим црногорским градовима.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?