Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић на Дану парламентаризма: Одбрана духа парламентаризма је одбрана државне постојаности

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                                                                                                                                                                                  
Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је данас, на 112 годишњицу формирања прве Народне скупштине Црне Горе, да је историја показала да је одбрана духа парламентаризма у Црној Гори у суштини одбрана државне постојаности.

„Чак и сурово затирање имена црногорског, на крају Првог свјетског рата, огрнуто је лажним плаштом парламентаризма. Под привидом народне воље, на такозваној Подгоричкој скупштини, избрисано је име Црне Горе, а са њим и црногорски парламент, као темељ суверенитета сваке модерне државе. Управо ових дана навршиће се сто година од тог трагичног догађаја. Свједоци смо да и данас међу нама има оних који желе да славе тај датум, величајући на тај начин заправо нестанак црногорске државе. Иза тога стоји јасна порука да би се они и данас, кад би им могло бити, на сличан начин обрачунали са црногорском државношћу, ударајући прво у темеље парламентаризма. Зато сматрам да је одбрана духа парламентаризма у Црној Гори у суштини одбрана државне постојаности. Надам се да смо сви заједно савладали ту демократску лекцију – да се држава не чува и унапређује јуришањем на зграду Парламента, баш као ни бојктовањем парламентарног живота. Напротив! У том смислу, и са овог мјеста и овим свечаним поводом, упућујем апел свим актерима политичког живота у нашој земљи да то никада више не сметну с ума“ – рекао је премијер Душко Марковић на прослави

Предсједник Владе је рекао да је парламент мјесто коегзистенције различитих политичких култура, а да његов плурализам има способност да рашири наше видике, обезбјеђујући квалитет који ниједан аутономни систем политичке вриједности не може омогућити приликом доношења одлука.

„А одлуке наше Скупштине заједничка су потреба свих грађана Црне Горе: Црногораца, Срба, Албанаца, Бошњака, Муслимана, Хрвата, и свих других. Желим и овдје да нагласим да је још од 1878, кад је Црна Гора потврђена као вишенационална и мултиконфесионална, положај мањинских народа и њихова пуна слобода уређен са више сензибилитета, него што је то био случај у окружењу, па и у развијеним европским државама. То је и тада – свједоче хроничари тога времена – високо уздизало међународни углед и позицију Црне Горе“ – поручио је Премијер.
                            
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                   
Предсједник Владе Душко Марковић је рекао да је да вјерује да данас однос извршне власти према Парламенту рефлектује однос Владе према грађанима. Према сваком појединцу, ма како се звао и које вјере или нације био. А тај однос је однос уважавања, одговорности и посвећености ономе што нам Устав обезбјеђује – и у дијелу овлашћења, али и у погледу одговорности.

„У истој мјери то очекујемо и од Парламента, и сваког његовог посланика. А призма кроз коју се прелама ваш однос према грађанима, изоштренија је за мјеру одговорности коју носите као непосредни представници народа“ – рекао је премијер Марковић.

Говорећи о нашој Скупштини предсједник предсједник Владе је рекао да је актуелном, 26. сазиву Парламента, припала част да усвоји Закон о потврђивању Сјеверноатлантског уговора – као свједочанство изванредног политичког резултата који су постигле претходне, и дијелом ова Влада.

„Тај резултат дошао је након дугог периода значајних успјеха у којима су ојачали држава, владавина права, и укупна демократска свијест црногорског друштва. Желим на крају да укажем и да ће пред црногорским парламентаризмом ускоро бити и нови изазов. Наше посланике, наиме, чекају мјеста у Европском парламенту, што ће нам припасти као првој наредној чланици Европске уније. На тај начин Црна Гора ће дефинитивно учврстити своје мјесто у друштву најразвијенијих европских народа. Оно мјесто о којем је сањала и када је на овај дан прије 112 година на Цетињу одржана прва сједница црногорског Парламента“ – поручио је премијер Душко Марковић на скупу Дан парламентаризма.
                                          
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                                                   
                  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
                       
                   
                  
   
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?