Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић примио амбасадора СР Њемачке Роберта Вебера

Објављено: 31.10.2018. 20:02 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu


Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Њемачке у Црној Гори др Робертом Вебером.

Потпредсједник Симовић је амбасадору Веберу пожелио добродошлицу и успјешну дипломатску мисију у Црној Гори, истакавши да ће Црна Гора и даље доприносити развоју снажних и пријатељских односа са Савезном Републиком Њемачком. Симовић је захвалио Њемачкој на снажној подршци коју је до сада пружала Црној Гори, како на економском плану тако и на испуњавању захтјевне европске агенде. 

Иако је на почетку интеграционих процеса све изгледало, захтјевно, обимно и комплексно, Црна Гора је постала чланица НАТО, отворила је 31 поглавље у преговорима за чланство у ЕУ, у значајној мјери је усагласила своје законодавство са европским, ојачала административне капацитете и успјешно користи предприступне фондове за финансирање пројеката који доприносе укупном развоју, казао је Симовић. 

Поруке које на тему европске перспективе Црне Горе долазе из Њемачке су врло охрабрујуће, истакао је Симовић и додао да је то посебно важно због утиска који се може стећи, да је политика проширења у замору. 

Симовић је казао да су поруке Њемачке веома важне и за Западни Балкан и представљају охрабрење за даље искораке у интеграционим процесима. У вези са тим Црна Гора посебно цијени утицај Берлинског процеса на значајним пројектима за цијели регион. 

Са друге стране, Црна Гора очекује да се вреднују резултати које остварује у достизању стандарда и испуњавању мјерила у преговарачком процесу и сходно томе очекујемо позитиван епилог када је у питању отварање поглавља 27 - Животна средина и климатске промјене. Исто тако очекујемо и позитивне извјештаје у вези са поглављима 23 и 24, казао је Симовић и нагласио да без обзира на епилоге, Црна Гора неће стати, јер испуњавање стандарда ЕУ не види као услов за чланство, већ прије свега као потребу Црне Горе и свих грађана. 

Амбасадор Вебер се захвалио на указаном гостопримству и добродошлици и казао да није тешко осјећати се добро у Црној Гори, јер је истовремено лијепа и узбудљива.

У односима двије земље у фокусу је преговарачки процес Црне Горе са ЕУ. Њемачка ће и даље бити партнер Црној Гори у превазилажењу изазова на преосталом путу према чланству у ЕУ и свим снагама ће је подржавати, потврдио је амбасадор Вебер. Црна Гора припада Европи у политичком, економском и културном аспекту, додао је амбасадор и захвалио се на свим напорима које Црна Гора спроводи у предприступним преговорима. 

Унутар ЕУ су потребне реформе, али оне не смију зауставити политику проширења. Процес реформи и процес даљег проширења Уније се морају одвијати паралелно, истакао је Вебер.

У вези са отварањем поглавља 27, амбасадор је казао да се, од када је започео мандат у Црној Гори, врло интензивно бави овим питањем. Истакао је да у оквиру ове теме постоје два аспекта, технички и политички, и да би и за Црну Гору, али и за цијели Западни Балкан, вијест о отварању поглавља 27 у овом тренутку била веома важна. 

Потпредсједник Симовић и амбасадор Вебер су сусрет искористили и за разговор о интензивирању сарадње двије земље у областима инвестиција, пољопривреде, туризма и трговинске размјене. 

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?